Hoeveel verdien ik met vakantiewerk of een bijbaan?

Als je vakantiewerk doet of een bijbaantje hebt, moet je in ieder geval het minimumloon verdienen. Of meer, als je dat met je werkgever hebt afgesproken. Hoe hoog het minimumloon is, hangt af van je leeftijd. Ben je jonger dan 15 jaar, dan geldt er nog geen minimumloon voor jou.

Minimumjeugdloon

Je kunt zelf berekenen hoeveel het minimumloon voor jou is. Dit is het loon dat je minimaal moet krijgen. Het is een bruto bedrag waar nog belastingen en premies vanaf gaan.

Ben je 13 of 14 jaar? Dan geldt er geen officieel minimumloon. Probeer met je werkgever ongeveer het bedrag voor 15-jarigen af te spreken.

Bruto salaris

Op je loonstrookje staat hoeveel salaris je krijgt. En wat het minimumloon voor jouw leeftijd is. Het salaris dat je op je bankrekening krijgt is meestal minder dan wat op je loonstrook staat. Want je werkgever moet nog belastingen betalen over je brutoloon. Je houdt dus een lager bedrag over: het nettoloon.

Geld terugvragen van Belastingdienst

Waarschijnlijk is er meer belasting op je salaris ingehouden dan je eigenlijk hoeft te betalen. Dit geld kun je terugvragen van de Belastingdienst.