Kan ik als buitenlandse zelfstandig ondernemer in Nederland werken?

U kunt onder voorwaarden als zelfstandig ondernemer werken. Bijvoorbeeld als uw werkzaamheden een bijdrage leveren aan de economie. Zelfstandig ondernemers kunnen de verblijfsvergunning ‘Arbeid als zelfstandige’ aanvragen.

Vrije toegang voor zelfstandig ondernemers uit Europa

Als u uit 1 van de volgende landen komt kunt u zonder visum, verblijfsvergunning of werkvergunning in Nederland werken:

U heeft wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig.

Meldplicht voor buitenlandse zelfstandigen

Komt u vanuit een ander land uit de Europese Unie tijdelijk in Nederland werken? Dan moet u mogelijk uw werk aanmelden, als u in een aangewezen sector werkt. Dat doet u bij het meldloket voor buitenlandse werknemers. U valt namelijk onder de meldplicht buitenlandse werknemers.

Niet-Europese ondernemers kunnen onder voorwaarden in Nederland werken

Als u niet uit 1 van bovenstaande landen komt, kunt u onder voorwaarden in Nederland werken. Uw onderneming moet bijvoorbeeld goed zijn voor de Nederlandse economie. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland kan u vertellen of dit het geval is. 

Het hangt van uw situatie af welke verblijfsvergunning u nodig heeft:

 • Als zelfstandig ondernemer in Nederland werken

  De verblijfsvergunning 'Arbeid als zelfstandige' is een sticker in uw paspoort. De Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) geeft deze vergunning af. Met de vergunning mag u onder voorwaarden als zelfstandig ondernemer werken.
 • Als ondernemer een start-up beginnen

  Een start-up is een vernieuwende of innovatieve onderneming. Nederland heeft een speciale verblijfsvergunning voor start-ups. Dit is een tijdelijke verblijfsvergunning voor 1 jaar. Onder voorwaarden krijgt u 1 jaar de tijd om een vernieuwend product of een vernieuwende dienst uit te werken.
 • Als hoogopgeleide tijd om bedrijf te starten

  Na afstuderen, promotie of afronding wetenschappelijk onderzoek in Nederland wilt u een eigen bedrijf starten in Nederland. Mogelijk kan dit met een verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleiden’.

Alle voorwaarden voor zelfstandig ondernemers staan op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Rechten en plichten van zelfstandig ondernemers

Als u in Nederland als zelfstandige werkt heeft u rechten en plichten. U moet bijvoorbeeld belasting betalen en bouwt pensioenrechten op.

Alle informatie over de start van een eigen bedrijf in Nederland staat op de website Business.gov.nl. Ook uw rechten en plichten zijn hier te vinden. En informatie over sociale zekerheid. Bijvoorbeeld wat u moet doen als u ziek wordt.

Visum en verblijfsvergunning aanvragen als zelfstandig ondernemer

Als u als zelfstandig ondernemer naar Nederland komt, heeft u een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Dit is een visum dat 90 dagen of langer geldig is. 

U vraagt de mvv en verblijfsvergunning aan door middel van een aanvraag toegang en verblijf (tev). Deze vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw land waar u woont of in een buurland. 

Persoonlijk overzicht maken als u naar Nederland komt

Wilt u weten wat u nog meer moet regelen als u naar Nederland komt? En waar u recht op heeft? Vul dan een paar vragen in over immigratie en krijg een persoonlijk overzicht. U kunt een overzicht maken

 • voor uzelf als u werk zoekt, 
 • voor uw partner 
 • voor uw minderjarige kind.