Moet ik mijn hond laten chippen en registreren?

U moet uw hond binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Ook honden die u importeert moet u laten registreren. Dit moet binnen 2 weken na aankomst gebeuren. Een geïmporteerde hond moet al in het buitenland gechipt zijn en voorzien van een Europees gezelschapsdierenpaspoort voordat hij in Nederland aankomt. Koopt u uw hond op of na 1 november 2021? Dan komen er nieuwe regels voor de registratie van honden. Dit zorgt voor een betere controle op hondenhandel.

Dierenarts kan hond chippen

Uw dierenarts kan uw hond chippen. Ook anderen mogen dat doen, bijvoorbeeld het asiel. U mag niet uw eigen hond chippen.

Hond laten registreren

U moet uw hond laten registreren bij een portaal. Uw dierenarts, de dierenwinkel en het asiel kunnen u vertellen hoe en waar u dat doet.

Kosten chippen en registreren hond

Voor het chippen en registreren van een hond gelden geen vaste prijzen. Chippen bij een dierenarts of asiel kost meestal tussen de € 10 en € 30. Voor de registratie bepalen portalen zelf hun prijs. U kunt via internet, uw dierenarts, asiel of dierenwinkel een portaal zoeken.

Chip en registratie controleren bij kopen hond

Koopt u een (jonge) hond? Vraag dan of de hond gechipt en geregistreerd is. Laat dat eventueel controleren door een dierenarts.

Daarna geeft u aan het portaal door dat u de nieuwe eigenaar bent van de hond. De vorige eigenaar moet zelf aan het portaal doorgeven dat de hond niet meer van hem is.

Niet chippen en registreren is strafbaar

U bent strafbaar als uw hond niet gechipt of geregistreerd is. U kunt een gevangenisstraf of een geldboete tot € 19.500 krijgen.

Dierenleed voorkomen door chippen en registreren

Kwaadwillende fokkers en handelaren verkopen vaak zieke of misvormde honden. Het chippen en registreren van honden moet dat voorkomen. Die fokkers en handelaren kunnen zo worden opgespoord en vervolgd.

Via de chip kan ook de eigenaar van een gedumpte of verloren hond worden opgespoord. Zo voorkomt het chippen en registreren van honden dierenmishandeling en verwaarlozing.