Wanneer heb ik een gezondheidsverklaring nodig bij de aanvraag van een verzekering?

Als u een verzekering aanvraagt waarbij uw gezondheid van belang is, moet u van uw verzekeringsmaatschappij meestal een gezondheidsverklaring invullen. Bijvoorbeeld als u een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt.

Regels gezondheidsverklaring

Er zijn in Nederland geen regels voor gezondheidsverklaringen. Bijvoorbeeld over hoe deze eruit moeten zien. Wel heeft u soms een verklaring nodig dat u bent gekeurd door een bevoegde arts. Daarvoor neemt u contact op met het CIBG.

Het CIBG moet verklaren dat uw arts in het BIG-register staat en bevoegd is een verklaring af te geven. Legalisatie door het CIBG is gratis. Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Nederlandse gezondheidsverklaring in het buitenland

Soms kan een ambassade of organisatie in het buitenland u om een gezondheidsverklaring vragen. Bijvoorbeeld als u een visum aanvraagt. U kunt dan bij de ambassade of organisatie navragen hoe deze verklaring eruit moet zien.

Heeft u een gezondheidsverklaring nodig voor het afsluiten van een verzekering in het buitenland? Dan kunt u aan de verzekeringsmaatschappij navragen hoe zo'n verklaring eruit moet zien. Soms kan een gespecialiseerd visumbureau u helpen.

Legalisatie gezondheidsverklaring

Wilt u een Nederlandse gezondheidsverklaring in het buitenland gebruiken? Dan kunt u deze laten legaliseren. Daarmee heeft u een officiële erkenning van de verklaring. Op Nederlandwereldwijd.nl leest u hoe u een gezondheidsverklaring kunt legaliseren.