Is de verhuurder verplicht energiebesparende voorzieningen aan een woning aan te brengen?

Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende voorzieningen aan uw woning aan te brengen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas. Niet alle woningen in Nederland hoeven namelijk isolatie en dubbelglas te hebben. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.

Voorstel huurder energiebesparende maatregelen

Wilt u dat uw verhuurder energiebesparende maatregelen aan uw huurwoning aanbrengt? Dan kunt u dat aan de verhuurder vragen. De verhuurder kan eventueel met het verzoek akkoord gaan. Meestal zal hij dan wel om een huurverhoging wegens renovatie vragen.

Bent u het met de verhuurder wel eens over de aan te brengen energiebesparende voorzieningen, maar niet over de daaraan gekoppelde huurverhoging? Dan kunt u of de verhuurder aan de Huurcommissie vragen wat daarvoor een redelijke huurverhoging is. Dat kan tot 3 maanden na het aanbrengen van de energiebesparende voorzieningen.

Rechter kan verhuurder tot energiebesparing dwingen

Weigert de verhuurder om op uw verzoek energiebesparende voorzieningen aan te brengen? Dan kunt u de rechter vragen de verhuurder hiertoe te verplichten.
Het gaat dan om:

  • dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie;
  • vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte;
  • het vervangen van een c.v.-ketel van meer dan 10 jaar oud door een c.v.-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.

De rechter zal de verhuurder hier alleen toe verplichten als u bereid bent om een huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten van het aanbrengen van de voorzieningen.