Wat is het energielabel voor huishoudelijke apparatuur?

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is een verplicht logo op elektrische apparaten. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Bij vaatwassers en wasmachines staat op het energielabel ook informatie over het watergebruik.

Energielabel verplicht

Veel apparaten moeten een energielabel hebben, zoals koelkasten, vriezers, (vaat)wasmachines, droogtrommels, en tv’s. Milieucentraal geeft een overzicht van alle apparaten die verplicht een energielabel hebben.

Klassen A tot en met G

Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparaten kunnen ook A++ of A+++ krijgen. Bij wasmachines betekenen de extra plussen dat het apparaat zeer zuinig omgaat met water.

Huidige energielabels

De huidige energielabels gelden sinds eind 2011. Apparaten die een ouder label hebben, mogen dat houden. Zij hoeven dit niet om te zetten naar het huidige label.

De energielabels zijn niet meer 1 op 1 vergelijkbaar. De zuinigste koelkasten en vriezers met het huidige energielabel dragen A+++. Terwijl de oude A++ hebben.