Welke regels gelden voor mijn elektrische fiets (e-bike, e-bakfiets en fatbike)?

Voor een elektrische fiets gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. U hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Op een elektrische fiets moet u zelf meetrappen om vooruit te komen. Een elektrische fiets mag trapondersteuning hebben tot een snelheid van 25 kilometer per uur.

Regels voor een elektrische fiets

Voor het gebruik van een elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor gebruik van een gewone fiets:

Kenmerken van een fatbike

Een fatbike is meestal een elektrische fiets met dikke banden. Er zijn ook andere fatbikes.

Fatbike met kenmerken van een elektrische fiets

Heeft de fatbike de kenmerken van een elektrische fiets? De fatbike heeft trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. En de elektromotor van de fatbike heeft een vermogen van maximaal 250 watt. Dan gelden de regels voor een elektrische fiets.

Fatbike met andere kenmerken dan een elektrische fiets

Heeft de fatbike niet de kenmerken van een elektrische fiets? Heeft de fatbike bijvoorbeeld een gashendel zodat u niet altijd hoeft te trappen? Of kan u met trapondersteuning harder dan 25 kilometer per uur? Dan moet de fatbike zijn gekeurd als bijvoorbeeld bromfiets, snorfiets of speedpedelec. Dat zijn motorrijtuigen met 2 wielen. Dan gelden er andere regels voor de gebruiker. De regels voor een bromfiets (ook speedpedelec) zijn niet gelijk aan de regels voor een snorfiets. 

Voldoet de fatbike niet aan de regels? Dan mag u deze niet op de openbare weg gebruiken. Laat u goed informeren door de verkoper van de fatbike.

Niet verzekerd met een opgevoerde fatbike

De veiligheid in het verkeer is het belangrijkst. Als u op een fatbike rijdt die niet aan de regels voldoet, bent u niet verzekerd. Krijgt u een ongeluk? Dan moet u schade aan de fatbike of ziektekosten zelf betalen.

Boetes voor opgevoerde elektrische fiets (fatbike, e-bike en e-bakfiets)

Een opgevoerde elektrische fiets mag niet rijden op de openbare weg. De politie kan hier op handhaven. Het is geen elektrische fiets meer als de snelheidsbegrenzer is gemanipuleerd. Of als er een gashendel opzit met motorondersteuning boven de 6 kilometer per uur. De fiets is dan wettelijk een speedpedelec, brom- of snorfiets.

Voor een speedpedelec, brom- en snorfiets is typegoedkeuring nodig bij de RDW. De politie kan hier een boete (bekeuring) voor geven van € 290. Na meerdere overtredingen mag de politie de elektrische fiets ook in beslag nemen en vernietigen.

Controle op verkoop motorrijtuigen met 2 wielen

Voor fatbikes die niet de kenmerken hebben van een elektrische fiets, gelden regels voor motorrijtuigen met 2 wielen. Dat geldt voor de gebruiker, maar óók voor de verkoper. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert Nederlandse verkopers van motorrijtuigen met 2 wielen.

Op het moment dat motorrijtuigen met 2 wielen te koop staan, moeten deze aan eisen voldoen. Welke eisen gelden hangt af van de technische kenmerken en het doel van het voertuig. Fabrikanten moeten zorgen dat motorrijtuigen met 2 wielen voldoen aan de EU Verordening 168/2013. Anders mogen ze niet worden verkocht. De ILT controleert dit. Verkopers die niet aan  de eisen voldoen, kunnen een boete krijgen.

Elektrische fiets of speedpedelec

Het belangrijkste verschil tussen de elektrische fiets en de speedpedelec is dat een speedpedelec wettelijk een bromfiets is. Voor speedpedelecs gelden andere regels dan voor fietsen. Bijvoorbeeld dat een helm dragen verplicht is.

De speedpedelec gaat sneller en biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. Ook het motorvermogen verschilt. De elektrische fiets heeft een motorvermogen tot maximaal 250 watt. Het motorvermogen van de speedpedelec is maximaal 4.000 watt.