Digitale euro

De overheid wil dat er in de toekomst altijd een toegankelijk publiek betaalmiddel blijft bestaan. Ook als steeds minder mensen contant betalen (met bankbiljetten en muntgeld). Daarom onderzoekt de overheid of een digitale euro mogelijk is, waarmee in de toekomst naast het bestaande contant geld kan worden betaald.

Digitale euro uitgegeven door Centrale bank

Als de digitale euro er komt, dan geeft de Europese Centrale Bank deze uit. Net als het papier en muntgeld waar mensen nu mee betalen. De digitale euro kan ook veel andere mogelijke voordelen bieden. Bijvoorbeeld om makkelijker geld over te maken naar het buitenland, met mogelijk lagere transactiekosten.

Verschillen digitale euro en ander geld

Een digitale euro is niet hetzelfde als geld op je bankrekening of crypto’s. Het geld op je bankrekening heet giraal geld en wordt uitgegeven door commerciële banken. Crypto’s staan voor ‘digitale waarde’ die via digital ledger technology of blockchain kan worden uitgewisseld.

Er is ook een overzicht met veelgestelde vragen over de digitale euro.

Voorstel Europese Commissie

Op 28 juni 2023 heeft de Europese Commissie een voorstel gepresenteerd voor de mogelijke introductie van de digitale euro. Iedereen in Europa kan straks een nieuwe rekening voor digitale euro's openen bij een bank of betaaldienstverlener. Dat is niet verplicht. De digitale euro wordt een “wettig betaalmiddel”, net als contant geld. Dat betekent dat er op veel plekken mee betaald moet kunnen worden.  Ook in andere EU-landen.

Het kabinet heeft eind augustus de Tweede Kamer een beoordeling van de plannen gestuurd. De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie onderhandelen en besluiten daarna gezamenlijk over definitieve inhoud van de wetgeving over de digitale euro. Wanneer dat precies gebeurt, is nu nog niet bekend. Of de digitale euro er komt is ook nog niet zeker.

Voorwaarden digitale euro

De rekening voor digitale euro’s is toegankelijk via de app van de bank of via een aparte digitale euro app op een telefoon.  Er zit waarschijnlijk een maximum aan het bedrag aan digitale euro’s dat op een rekening kan staan. Dit is om te voorkomen dat mensen al hun geld weghalen bij banken en wisselen voor digitale euro’s. Dat zou financiële stabiliteit in gevaar brengen. De digitale euro is vooral bedoeld om mee te betalen en niet als beleggingsproduct. Daarom ontvangen mensen ook geen rente over het saldo op een digitale euro rekening.  

Privacy

De digitale euro wordt niet programmeerbaar. Dat betekent dat de overheid of ECB niet kan bepalen wat er met de digitale euro gekocht wordt. Een automatische betaalopdracht klaarzetten wordt wel mogelijk. Net zoals dat nu ook bij een gewone bankrekening kan. Gegevens over betalingen zijn niet te herleiden tot individuele gebruikers. Overheden volgen geen persoonlijke transacties en doen dat ook in de toekomst niet. 

Offline betalen

De ECB onderzoekt of offline betalingen mogelijk zijn vanaf een digitale euro rekening. Geld overmaken gaat dan door 2 telefoons dicht bij elkaar te houden. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld geen internet is of de bank een storing heeft. Ook kijkt de ECB of bijvoorbeeld een pas met een saldo mogelijk is voor de digitale euro.