Evaluatie geluidruimte

Ten behoeve van de geluidactieplannen voor rijkswegen en hoofdspoorwegen zijn evaluaties uitgevoerd van de akoestische kwaliteit en van de geluidruimte voor deze geluidsbronnen. Dit is de evaluatie van de geluidruimte.

Evaluatie geluidruimte

Achtergrond

Vanwege de Europese richtlijn Omgevingslawaai moet iedere 5 jaar een geluidactieplan worden vastgesteld voor rijkswegen en hoofdspoorwegen. In artikel 4.25 van het Besluit kwaliteit leefomgeving is vastgelegd dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat in die actieplannen de eisen voor de akoestische kwaliteit voor rijkswegen en hoofdspoorwegen evalueert en moet overwegen of bestaande geluidproductieplafonds kunnen worden verlaagd. Een verlaging in dit kader is denkbaar wanneer uit een evaluatie van de geluidproductieplafonds blijkt dat deze op trajecten structureel hoger zijn dan nodig is om het geluid, afkomstig van deze bronnen, goed te kunnen beheersen en daarbij tevens voldoende geluidruimte te behouden voor toekomstige mobiliteitsontwikkelingen.

De evaluaties van de akoestische kwaliteit en van de geluidruimte worden verwerkt in de geluidactieplannen die de minister in 2024 voor rijks- en hoofdspoorwegen vaststelt.