Waar kan ik medicijnen kopen?

Receptmedicijnen kunt u alleen bij een apotheek kopen. Voor zelfzorgmedicijnen heeft u geen recept nodig. Deze medicijnen kunt ook bij de drogist of in de supermarkt krijgen.

Receptmedicijnen kopen

Receptmedicijnen kunt u alleen krijgen met een  recept van uw (huis)arts. Deze geneesmiddelen koopt u in een apotheek.

Zelfzorggeneesmiddelen zonder recept

Voor zelfzorggeneesmiddelen heeft u geen recept nodig. Bijvoorbeeld voor medicijnen tegen hooikoorts. Deze geneesmiddelen kunt u behalve in een apotheek ook op andere plekken krijgen. Bij de drogist, in de supermarkt of bij een benzinestation. Waar u zelfzorgmedicijnen kunt kopen, hangt af van de groep (categorie) waaronder het medicijn valt. Er zijn 3 groepen zelfzorgmedicijnen:

 • Alleen apotheek

  Bij zelfzorgmedicijnen in de groep Uitsluitend Apotheek (UA) is het belangrijk dat de apotheker u uitleg geeft over het juiste gebruik. Ook houdt de apotheker rekening met eventuele andere medicijnen die u gebruikt.  

 • Alleen apotheek en drogist

  Zelfzorggeneesmiddelen in de groep Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD) kunt u alleen bij de apotheek of drogist kopen. Dit zijn medicijnen die u veilig zelf kunt gebruiken. De apotheker of drogist kan u hierover advies en uitleg geven.

 • Algemene verkoop

  Zelfzorggeneesmiddelen in de groep Algemene Verkoop (AV) kunt u overal kopen. Het gaat om medicijnen die u zelf veilig kunt gebruiken. Ze zijn meestal in kleine verpakkingen te krijgen. Voorbeelden zijn:

  • nicotinepleisters;
  • pijnstillers;
  • sommige maagzuurremmers.

Medicijnen kopen via internet

Alleen bij een betrouwbare aanbieder kunt u veilig via internet medicijnen bestellen.