Kan ik gezondheidsklachten krijgen van gespoten purschuim?

Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.

Werking gespoten purschuim

Bij vloerisolatie wordt soms gespoten purschuim gebruikt. Het gaat hier om professioneel gespoten purschuim. Dan worden ter plekke twee vloeistoffen gemengd. Daarna wordt het purschuim tegen de onderkant van de vloer gespoten. Soms wordt het ook bij muren en daken toegepast. Als de verhouding tussen de twee vloeistoffen niet helemaal goed is, hardt het gespoten purschuim niet goed uit. Dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Lees wat er in purschuim zit en wat voor niet goed uitharden kan zorgen in de Toolkit Pur en Gezondheid van volkshuisvestingnederland.nl.

Is het gespoten purschuim wel goed aangebracht? Dan is de kans klein dat een bewoner klachten krijgt (Gezondheidsraad, december 2020). Bekijk hier het advies van de Gezondheidsraad.

Punten om op te letten

Voordat u uw vloer laat isoleren (met pur), dan is het aan te raden om:

  • voldoende informatie te vragen over het bedrijf en het isolatiemateriaal;
  • te checken of uw woning, vloer en/of kruipruimte geschikt is voor pur;
  • een gecertificeerd bedrijf in te huren. Die volgt alle richtlijnen en wettelijke regels uit het Bouwbesluit. Elk bedrijf wat met pur werkt is hiertoe verplicht.

Wordt uw vloer geïsoleerd met pur? Zorg er dan voor:

  • dat u en uw huisgenoten tot twee uur na het aanbrengen van de isolatie niet in de woning zijn;
  • u het luik van de kruipruimte tot twee weken na het aanbrengen van de isolatie dicht houdt;
  • u uw huis tot twee weken na het aanbrengen extra goed ventileert.

Isolatiemateriaal kiezen in 4 stappen

Als u uw huis gaat isoleren, kunt u een heleboel materialen kiezen. Purschuim is er een van. Of glaswol en piepschuim. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Past het bij uw woning en hoe u de ruimte gebruikt? Het maakt bijvoorbeeld verschil of u een betonnen of een houten vloer hebt. Ook de isolatiewaarde is belangrijk, net als de belasting voor het milieu.

Op de website van Milieu Centraal  bepaalt u in vier stappen uw isolatiemateriaal.

Klachten door pur(schuim)

Als u het vermoeden heeft dat uw gezondheidsklachten zijn veroorzaakt door gespoten purschuim dan kunt u contact opnemen met uw huisarts en (via uw huisarts) eventueel met de GGD in uw regio. De huisarts kan beoordelen hoe uw gezondheidsklachten behandeld moeten worden. Als dat nodig is, kan die u ook doorverwijzen naar een specialist. Als uw gezondheidsklachten aanhouden, kan het nodig zijn om (via uw huisarts) ook de GGD om advies te vragen. De GGD beoordeelt of de gezondheidsklachten nog veroorzaakt worden door het purschuim, of door een andere oorzaak in uw omgeving.

Daarnaast kunt u bij schade of klachten contact opnemen met:

  • het bedrijf als u het vermoeden heeft dat de pur verkeerd is aangebracht;  
  • Bouwtoezicht als u vermoedt dat het Bouwbesluit is overtreden;
  • en de certificerende instantie als het gaat om een gecertificeerd bedrijf.