Wat houdt een vereniging van eigenaren (vve) in?

Als u een appartement koopt, bent u automatisch lid van de vereniging van eigenaren (vve). De vve moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Bijvoorbeeld de gevel of het dak.

Meerderheid eigenaren in vve beslist

In de vve geldt de regel dat de meerderheid beslist. Maar bij een besluit moet de vve wel rekening houden met de belangen van alle eigenaren. Een mede-eigenaar kan aan de kantonrechter vragen om een onredelijk genomen vve-besluit te vernietigen.

Eigenaren appartementen betalen gezamenlijk onderhoud

Slapende vve weer actief maken

Soms doet een vve niet voldoende aan onderhoud aan gemeenschappelijke delen van het gebouw. Als appartementseigenaar kunt u actie ondernemen om een vve weer actief te krijgen.

Oneens met vve-besluit

In de vve geldt de regel dat de meerderheid beslist. Maar bij een besluit moet de vve wel rekening houden met de belangen van alle eigenaren. Dit voorkomt dat 1 eigenaar die veel appartementen in het gebouw bezit, alleen zijn eigen belangen veiligstelt, zonder rekening te houden met andere eigenaren. Een mede-eigenaar kan aan de kantonrechter vragen om een onredelijk genomen vve-besluit te vernietigen.