Ik zoek een huurwoning

Heeft u een huurwoning nodig? Maar u weet niet goed hoe u dat moet aanpakken? De volgende stappen kunnen u helpen:

Stap 1: zoek huurwoningen in uw omgeving

Woningcorporaties bieden huurwoningen aan. Zoek op internet naar huurwoningen. Soms kunt u ook langsgaan bij de balie van de woningcorporatie. Om te reageren moet u zich eerst inschrijven bij de woningcorporatie. 

Let op: inschrijven bij een woningcorporatie kost geld.

U kunt ook kijken bij andere verhuurders. Bijvoorbeeld bij makelaars. Zoek daarnaast in advertenties in uw buurt (supermarkt, buurthuis). Of in kranten of op internet. 

Hulp van uw gemeente

De gemeente geeft meer informatie over huurwoningen. Bijvoorbeeld over de verhuurders in uw omgeving, een huisvestingsvergunning of een urgentieverklaring.  

Stap 2: reageer op een huurwoning

Ziet u een leuke woning? Reageer dan op deze woning. Woningcorporaties stellen voorwaarden. Deze bepalen of u kans maakt op de woning. 

U krijgt bericht van de woningcorporatie als u de woning mag bekijken. De woningcorporatie vraagt dan vaak om documenten. Vergeet deze niet mee te nemen.

Stap 3: krijg een persoonlijk overzicht met nuttige informatie

Als u een huurwoning zoekt, komt er mogelijk veel op u af. Wilt u weten wat u in uw situatie allemaal moet regelen? En waar u recht op heeft? Vul dan een paar vragen in over het huren van een woning en krijg een persoonlijk overzicht.

Er is ook een overzicht met veelgestelde vragen over het zoeken naar een huurwoning