Hoe lang duurt het voordat ik een huurwoning krijg?

De wachttijd voor huurwoningen verschilt per locatie, type woning en prijs. Woningcorporaties bieden woningen op verschillende manieren aan.

U staat ingeschreven bij een woningcorporatie

De wachttijd als u staat ingeschreven voor een huurwoning verschilt. Het maakt bijvoorbeeld uit waar de woning staat. Of hoe hoog de huur van de woning is. Soms moet u rekening houden met een wachttijd van een paar jaar. 

Staat u ingeschreven voor een huurwoning? Dan krijgt u niet automatisch een woning. U moet namelijk wel op een woning reageren.

Is de reactietermijn voor een huurwoning voorbij? Dan wijst de woningcorporatie de woning toe aan iemand. Meestal is dit de persoon die het langst ingeschreven staat. Ook iemand met een urgentieverklaring kan reageren op de woning. Deze persoon krijgt dan voorrang op de woning.

Sneller aan een woning komen

In sommige gevallen kunt u ook sneller aan een woning komen. Woningcorporaties bieden namelijk ook woningen aan die direct te huur zijn. Reageert u in dit geval als eerste? Dan krijgt u de woning aangeboden. U moet dan wel aan alle voorwaarden voldoen. Personen met een urgentieverklaring krijgen op deze woningen geen voorrang.

Een woning vinden door loting

Verhuurders wijzen een klein deel van de woningen toe via loting. Door loting maakt iedereen evenveel kans op een woning. Ook als iemand maar kort ingeschreven staat. Mensen met urgentie krijgen voorrang op een woning.