Hoe vraag ik een Schengenvisum aan voor kort verblijf in Nederland?

U vraagt het Schengenvisum aan in het land waar u nu woont. Hoe en waar u dit doet, verschilt per land. Met het visum mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen vrij reizen in Nederland en andere Schengenlanden.

Aanvraag Schengenvisum kort verblijf

Op de website Nederland Wereldwijd leest u waar u het Schengenvisum kunt aanvragen. Dit verschilt per land. In veel landen vraagt u het visum aan bij de Nederlandse ambassade of bij het Nederlandse consulaat.

Mogelijk geen visum nodig

De Schengenlanden hebben met bepaalde landen afspraken gemaakt. Mogelijk heeft u geen visum nodig. Dit kunt u nakijken op de Schengen Visumwijzer.

Reizen met Schengenvisum

Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. 

Spoedvisum aanvragen bij ziekte of begrafenis

Als u met spoed een familielid in Nederland wilt bezoeken, kan een familielid in Nederland een spoedvisum voor u aanvragen. Bijvoorbeeld voor een begrafenis. Of om een terminaal ziek familielid te bezoeken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bepaalt of u een spoedvisum krijgt. Voor de aanvraag van een spoedvisum kunt u contact opnemen met de IND.

Een spoedvisum is een visum voor kort verblijf, maar het is geen Schengenvisum. Met een spoedvisum mag u alleen naar Nederland reizen en in Nederland verblijven.