Wanneer moet ik als Nederlandse Amerikaan ook belastingaangifte in de VS doen?

Iedereen die de Amerikaanse nationaliteit heeft moet belastingaangifte doen in de VS. U hoeft hiervoor verder geen banden met de VS te hebben.

Belastingaangifte doen in de VS

Inwoners van Nederland die mogelijk aangifte moeten doen in de VS zijn:

  • iedereen met een Amerikaans paspoort (genaturaliseerde Amerikanen);
  • iedereen die is geboren in de VS (ook tijdens een vakantie of verblijf in de VS);
  • mensen met een Amerikaanse ouder.

De website van de Amerikaanse ambassade in Nederland geeft meer informatie over het Amerikaanse staatsburgerschap (website in het Engels).

Amerikaanse belastingplichtigen die niet in de VS wonen kunnen mogelijk gebruik maken van de Streamlined Procedure. Dit is een regeling waarbij de IRS onder voorwaarden boetes kwijtscheld die zijn ontstaan vanwege het niet eerder aangifte doen in de VS. Zie ook: Streamlined Filing Compliance Procedures | Internal Revenue Service (irs.gov).

Naast de verplichting om aangifte te doen moet u mogelijk ook een zogenaamd FBAR formulier in dienen bij de IRS. Zie voor meer informatie de website van de IRS: Report of Foreign Bank and Financial Accounts (FBAR) | Internal Revenue Service (irs.gov).

Amerikaans identificatienummer nodig

U heeft bij uw belastingaangifte een Amerikaans identificatienummer nodig (SSN/ TIN). Dit nummer gebruikt u voor uw Amerikaanse aangifte en geeft u op bij uw Nederlandse bank.