Kan ik korting krijgen op de toegangsprijs van een museum?

Veel gemeenten hebben een pas waarmee u korting kunt krijgen op de toegangsprijs van musea. Deze pas kunt u meestal ook voor andere activiteiten gebruiken, bijvoorbeeld voor sport. Daarnaast krijgen houders van een Cultureel Jongeren Paspoort (CJP), Cultuurkaart of een Museumkaart korting of gratis toegang.

Kortingspas gemeente

Wilt u weten of de gemeente waarin u woont een kortingspas aanbiedt? Neem dan contact op met uw gemeente. U kunt daar ook navragen of de pas gratis is voor mensen met een laag inkomen. De gemeente kan ook andere voorwaarden stellen.  

Cultureel Jongeren Paspoort (CJP)

Een Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) is een voordeelpas voor jongeren tot 30 jaar. De pas geeft korting op allerlei culturele activiteiten, waaronder museumbezoek. Niet alle musea in Nederland geven korting of gratis toegang aan houders van een CJP.

Cultuurkaart

De Cultuurkaart is een culturele creditcard voor middelbare scholieren. De Cultuurkaart moet de culturele belangstelling van scholieren bevorderen. Voor iedere leerling stelt de overheid  dit schooljaar € 5 beschikbaar. De school draagt € 10 bij. De kaart is tegelijkertijd ook een Cultureel Jongeren Paspoort.

Museumkaart

Met een Museumkaart (was Museumjaarkaart) krijgt u gratis toegang tot meer dan 400 musea in Nederland. Stichting Museumkaart geeft de kaart uit. Dit is een ongesubsidieerde instelling die het bezoek aan de Nederlandse musea wil bevorderen.