Leeroverzicht: informatie omscholen en bijscholen

Wilt u beter worden in uw beroep of baan? Of uw vaardigheden en kennis bijhouden of verbeteren? Dan kunt u zich regelmatig bijscholen.

In Nederland is daarvoor een groot aanbod van cursussen, trainingen en korte opleidingen. Als u van baan of beroep wil of moet veranderen, is het vaak nodig een langere opleiding te volgen waarmee u een diploma kunt behalen.

Hier vindt u praktijkvoorbeelden in interviews en als video, een poster over Leeroverzicht, veel gestelde vragen en een uitleg video over Leeroverzicht.
 

Video over Tim

*Muziek speelt
Beeldmerk: Rijksoverheid

Voice-over:
Die is klaar voor de switch.

Tim wilde niet zijn hele leven glazenwasser zijn.
Via een leerwerktraject werd hij elektricien.
In zijn nieuwe werk is hij nooit uitgeleerd en dat maakt het voor hem uitdagend.
Maak net als Tim de switch.
Bijscholen of omscholen?
Kijk op leeroverzicht.nl

*Muziek speelt
Beeldmerk: Rijksoverheid
Beeldtekst: Bijscholen of omscholen? leeroverzicht.nl
Lees het verhaal van Tim op Rijksoverheid.nl/blijvenleren

Video over Vera

*Muziek speelt
Beeldmerk: Rijksoverheid

Vera:
Goed gedaan, Lisa. Zes plus zes is inderdaad twaalf.

Voice-over:
Die is klaar voor de switch.

Vera:
Goed gedaan.

Voice-over:
Een kantoorbaan gaf Vera geen goed gevoel meer.
Daarom volgde ze een opleiding tot leraar.
Een veelzijdige baan waarmee ze iets bijdraagt aan de maatschappij.
Maak net als Vera de switch.
Bijscholen of omscholen?
Kijk op leeroverzicht.nl

*Muziek speelt
Beeldmerk: Rijksoverheid
Beeldtekst: Bijscholen of omscholen? leeroverzicht.nl
Lees het verhaal van Vera op Rijksoverheid.nl/blijvenleren

Vergroot afbeelding Infographic Leven Lang Leren

Video over het Leeroverzicht

Beeldmerk: Rijksoverheid www.leeroverzicht.nl verschijnt in beeld waarna de startpagina van het Leeroverzicht verschijnt. Het logo in de vorm van een radar wordt getoond.

Voiceover: Welkom bij Leeroverzicht. De website helpt je om een leven lang te blijven ontwikkelen.
De 3 grote buttons Leren Geld Advies verschijnen en worden aangewezen door de vinger wanneer ze worden genoemd. De vinger klikt als eerste 'Leren' aan. Voiceover: Je vindt hier informatie over opleidingen en manieren om die te betalen. Ook kun je hier zoeken naar een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. Om een passende opleiding te vinden, klik je op 'Leren.
De mascotte in de vorm van een schotelantenne, verschijnt en loopt door de vragen heen die worden beantwoord.
Voiceover: Weet je nog niet precies welke opleiding je wilt volgen? Beantwoord dan de vragen. Zo krijg je sneller te zien welke opleiding bij jou past, want een beetje hulp is mooi meegenomen.
In het zoekveld wordt het woord 'metaalbewerker' ingetypt terwijl vinkjes voorbij komen.
Voiceover: Je kunt ook zelf het zoekveld invullen met de naam van een opleiding of opleider. Of door een aantal kenmerken aan te vinken, zoals het opleidingsniveau of de afstand vanaf jouw postcode.
De mascotte gaat zoeken en laat een aantal kaartjes zien met opleidingsinformatie.
Voiceover: Het Leeroverzicht gaat met jouw voorkeuren langs meer dan 85 duizend opleidingen. Zo krijg je snel een overzicht van opleidingen die voldoen aan jouw vraag. De gekozen kaart komt omhoog en er wordt ingezoomd en de aanwijsvinger loopt de velden bij langs wanneer ze worden benoemd. Voiceover: Heb je een opleiding gezien die bij je past? Klik dan voor meer informatie op de link om naar de website van de opleider te gaan. Op het Leeroverzicht zie je ook de belangrijkste manieren om geld (financiële steun) van de overheid te krijgen voor een opleiding. Check altijd of de financiële steun ook voor jouw opleiding is en of je aan de voorwaarden voldoet. De blauwe button met Geld verschijnt, waar de aanwijsvinger op klikt.
Voiceover: Daarnaast zijn er nog veel meer manieren om financiële steun te krijgen. Meer weten? Kies dan 'Geld'. De mascotte leidt je door de vragen en antwoorden heen.
Voiceover: Ook hier helpen we je met een paar korte vragen om financiële steun te vinden. Je kunt hier ook weer kenmerken aanvinken of het zoekveld gebruiken. De mascotte gaat op zoek waarna meerdere regelingen oppoppen. Voiceover: Aan de hand van jouw voorkeuren tonen we dan alleen de financiële regelingen die bij jou passen. Controleer altijd of je aan de voorwaarden voldoet. De blauwe button met Advies verschijnt, waar de aanwijsvinger op klikt.
Voiceover: Hulp nodig? Klik dan op 'Advies'. Er staan links naar organisaties die jou kunnen helpen met het vinden van een opleiding en misschien financiële steun.
Het logo van de Leerwerkloketten verschijnt op de radar.
Voiceover: Ook de gratis Leerwerkloketten helpen je graag. Klik op de link voor een leerwerkloket bij jou in de buurt.  
De logo's van de andere organisaties die kunnen helpen met loopbaanadvies verschijnen.
Voiceover: Er zijn nog meer organisaties die je kunnen helpen. Zoek naar een organisatie die past bij jouw situatie.  Hopelijk helpt dit je op weg bij het zoeken naar de opleiding die bij je past. Het beeldmerk van de rijksoverheid verschijnt en de logo's van de organisaties die mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van het Leeroverzicht.
Voiceover: Leeroverzicht is een initiatief van de Rijksoverheid, vakbonden, werkgevers en opleiders.
De radar, de mascotte en de url van Leeroverzicht verschijnt.
Voiceover: Samen helpen we jou om jezelf een leven lang te blijven ontwikkelen.  
De tekst Meer weten met de url van de Rijksoverheid verschijnt in beeld. Voiceover: Meer weten? Kijk op rijksoverheid.nl/leeroverzicht.