Wat kan ik doen met mijn mbo-diploma op niveau 4?

Met een mbo-diploma niveau 4 kunt u doorstromen naar een hbo-bacheloropleiding of naar een Associate degree. U kunt ook gaan werken, in Nederland of in het buitenland.

Doorstromen naar het hbo

Met een mbo-diploma op niveau 4 kunt u doorstomen naar iedere hbo-opleiding.

De kans is groot dat dit in de toekomst niet meer kan. De MBO Raad en de Vereniging Hogescholen (de vroegere HBO-Raad) werken aan een voorstel voor invoering van toelatingsrecht. Dan kunt u alleen nog een hbo-opleiding kiezen die aansluit op uw mbo-opleiding.

Associate degreeprogramma

Een Associate degree duurt 2 jaar. Het niveau van deze opleiding zit tussen het mbo en een hbo-bachelor in. Als u deze opleiding met succes afrondt, mag u de titel Associate degree (Ad) gebruiken.

De Associate degree is een alternatief als u wel een vervolgopleiding wilt doen, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vindt.

Werken in het buitenland

Wilt u met uw mbo-diploma in het buitenland werken? Kijk dan op de website van het National Reference Point (NRP). Het NRP is onderdeel van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Hier staat onder meer informatie over de waardering van een Nederlands mbo-diploma in het buitenland.