Nederlander worden

Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.

Manieren om Nederlander te worden

Er zijn 3 manieren om Nederlander te worden:

  • Automatisch door geboorte (als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is), adoptie of erkenning in Nederland.
  • Via een korte (3 maanden) eenvoudige procedure voor Nederlander worden. Dit heet de optieprocedure. U moet wel behoren tot een in de wet genoemde bijzondere groep.
  • Als u niet in aanmerking komt voor de optieprocedure, kunt u door naturalisatie Nederlander worden. Deze procedure duurt meestal korter dan 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar.

Meer informatie over de manieren om Nederlander te worden kunt u verkrijgen bij de gemeente waar u woont. U moet daar namelijk het verzoek indienen. Ook vindt u informatie op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zoals de kosten van Nederlander worden.

Afstand doen van uw eigen nationaliteit

In sommige gevallen moet u afstand doen van uw eigen nationaliteit(en) als u Nederlander wordt. Op de website van de IND vindt u meer informatie hierover. Ook leest u hier in welke gevallen u geen afstand hoeft te doen van een andere nationaliteit. Dit hangt bijvoorbeeld af van welke nationaliteit u nu heeft.

(Opnieuw) Nederlander worden in het buitenland

Oud-Nederlanders en sommige niet-Nederlanders in het buitenland kunnen de Nederlandse nationaliteit (opnieuw) aanvragen. Meer informatie hierover staat op de pagina Hoe kan ik als Surinamer (oud-Nederlander) de Nederlandse nationaliteit terugkrijgen? en in de brochure Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug (pdf, 261 kB) van de IND.

Als u uw Nederlandse nationaliteit onterecht bent verloren, kunt u die misschien terug krijgen