Voorzieningen op stations

Elke dag maken 1,2 miljoen reizigers gebruik van de bijna 400 treinstations. De Rijksoverheid laat NS en ProRail maatregelen nemen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld meer parkeerplaatsen en fietsenstallingen, beter sanitair en aanbod van winkels en horeca.

Samenwerking overheid, NS en ProRail

De Rijksoverheid is de belangrijkste investeerder in de vernieuwing van stations. Ook stelt de Rijksoverheid eisen aan de kwaliteit van stations, bijvoorbeeld dat ze schoon en veilig moeten zijn. ProRail bouwt, renoveert en onderhoudt de stations. De NS is eigenaar van de stationsgebouwen en beheert voorzieningen op stations, zoals winkels en horeca, fietsenstallingen en OV-fietsen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het voor- en achterplein van het station.

Verbouwing en vernieuwing stations

Het aantal treinreizigers groeit gemiddeld 3% per jaar. Deze groei zet in de toekomst waarschijnlijk door. Als voorbereiding daarop verbouwt ProRail in opdracht van de Rijksoverheid een aantal stations. Ook het gebied om het station heen wordt daarbij aangepakt. Reizigers kunnen zo gemakkelijker overstappen op ander vervoer en krijgen tegelijkertijd een positieve indruk van de omgeving.

Daarnaast laat de overheid NS en ProRail investeren in meer comfort op de stations, bijvoorbeeld door:

  • toiletten te vernieuwen;
  • reisinformatie en bewegwijzering te verbeteren;
  • verwarmde wachtruimtes aan te leggen;
  • nieuw meubilair of kunst te plaatsen;
  • planten, struiken of bomen te planten.

Bekijk de huidige bouwprojecten van ProRail

Meer fietsenstallingen en parkeerplaatsen op het station

Reizen met het ov is aantrekkelijker als u makkelijk van en naar het station kunt reizen. Het kabinet investeert daarom in fietsenstallingen en P+R-locaties. P+R locaties zijn voordelige parkeerplaatsen bij een metrostation of treinstation. Ze zijn voor automobilisten die verder willen reizen met het ov.

De komende jaren investeert de Rijksoverheid in meer ruimte voor fietsen bij stations. Bij 46 stations komen extra fietsenstallingen. Daarnaast start bij 17 stations een studie naar het beste ontwerp van een stalling. Met deze investering moet het landelijk tekort aan fietsparkeerplekken bij stations in 2025 zijn opgelost.