Voorzieningen op stations

Elke dag maken 1,2 miljoen reizigers gebruik van de bijna 400 treinstations. De Rijksoverheid laat NS en ProRail maatregelen nemen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan meer parkeerplaatsen en fietsenstallingen, de verbetering van sanitaire voorzieningen en het aanbod van winkels en horeca.

Meer comfort op het station

De Rijksoverheid schrijft voor dat stations schoon en veilig moeten zijn. Daarnaast laat de overheid NS en ProRail investeren in meer comfort op de stations door bijvoorbeeld:

  • verwarmde wachtruimtes aan te leggen;
  • nieuw meubilair of kunst te plaatsen;
  • planten, struiken of bomen te planten;
  • reisinformatie en bewegwijzering te verbeteren;
  • toiletten te vernieuwen.

Verbouwing stations

Het aantal treinreizigers groeit gemiddeld 3% per jaar. Deze groei zet in de toekomst waarschijnlijk door. Om daarop te zijn voorbereid, verbouwt ProRail in opdracht van de Rijksoverheid een aantal stations. Ook het gebied om het station heen wordt daarbij aangepakt. Reizigers moeten zo gemakkelijker kunnen overstappen op ander vervoer en tegelijkertijd een positieve indruk krijgen van de omgeving.

Bekijk de huidige bouwprojecten van ProRail

Meer fietsenstallingen en parkeerplaatsen op het station

Reizen met het ov is aantrekkelijker als u makkelijk van en naar het station kunt reizen. Het kabinet investeert daarom in fietsenstallingen en P+R-locaties. P+R locaties zijn voordelige parkeerplaatsen bij een metrostation of treinstation. Ze zijn voor automobilisten die verder willen reizen met het ov.

Samenwerking overheid, NS en ProRail

De Rijksoverheid is de belangrijkste investeerder in de vernieuwing van stations en stelt eisen aan de kwaliteit. ProRail bouwt, renoveert en onderhoudt de stations. NS beheert de winkels en horeca op het station, de fietsenstallingen en OV-fiets, en is eigenaar van de stationsgebouwen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het voor- en achterplein van het station.