Ceremonie op Prinsjesdag

Dinsdag 19 september 2023 is het Prinsjesdag. Dit is een belangrijke ceremoniële dag voor de regering en het parlement. Met veel tradities, zoals de Troonrede en het koffertje van de minister van Financiën.

Programma Prinsjesdag

Prinsjesdag bestaat uit verschillende onderdelen die volgens een vast programma verlopen. Bekijk het programma van Prinsjesdag 2023 voor een overzicht van de activiteiten en tijdstippen.

Troonrede

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag de Troonrede uit. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. 

Vergroot afbeelding Koning Willem Alexander leest de troonrede voor
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ceremonie in de Koninklijke Schouwburg

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag 2023 de Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dit gebeurt normaal gesproken in de Ridderzaal. Hier zijn dan leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en andere genodigden aanwezig.

Vanwege de verbouwing van het Binnenhof sprak de Koning ook in 2022 de Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg. In 2020 en 2021 werd het programma van Prinsjesdag aangepast door maatregelen tegen het coronavirus. De Koning sprak de Troonrede toen uit in de Grote Kerk in Den Haag.

Na de laatste woorden van de Troonrede roept de voorzitter “Leve de Koning!”. De aanwezige gasten roepen vervolgens: “Hoera!, Hoera!, Hoera!”

Samenstelling van de Koninklijke stoet

De Koninklijke stoet bestaat onder andere uit de leden van het Koninklijk Huis, een muziekkorps en verschillende afdelingen van het leger.

Koetspaarden en rijtuigen

Sinds de oprichting in 1815 verzorgt het Koninklijk Staldepartement het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en de hofhouding. Vroeger lieten zij zich alleen vervoeren per paard en rijtuig. Later kwamen daar andere vervoersmiddelen bij, zoals trein, auto en vliegtuig.

Lees meer over de mensen die bij het Koninklijk Staldepartement werken en de koetsen, paarden en rijtuigen in de rubriek Wist u dit over Prinsjesdag?

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

Op Prinsjesdag 2023 rijdt de Koning met de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar spreekt hij de Troonrede uit. Zo opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. 

Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.​

De geschiedenis van Prinsjesdag

Sinds 1814 openen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer officieel het werkjaar op Prinsjesdag. In het begin viel Prinsjesdag nog niet op de 3e dinsdag van september. Lees meer over de geschiedenis van Prinsjesdag.

Bekijk ook  oude Prinsjesdagfoto's uit het Nationaal Archief.

  • Beeld: ©Hollandse Hoogte

    De troon van de Koning en Koningin worden klaargemaakt in de Grote Kerk voor Prinsjesdag 2020.

  • Beeld: ©ANP

    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beantwoorden de groet van het vaandel.

  • Beeld: ©ANP

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vertrekken bij Paleis Noordeinde voor de Troonrede op Prinsjesdag 2020. Dit jaar met de auto, in plaats van de Gouden Koets.