Ceremonie op Prinsjesdag

Dinsdag 21 september 2021 is het Prinsjesdag. Dit is een belangrijke ceremoniële dag voor de regering en het parlement. Met veel tradities, zoals de Troonrede en het koffertje van de minister van Financiën.

Let op: in verband met maatregelen tegen het coronavirus is het programma van Prinsjesdag 2021 aangepast.

Programma Prinsjesdag

Prinsjesdag bestaat uit verschillende onderdelen die volgens een vast programma verlopen. Bekijk het programma van Prinsjesdag voor een overzicht van de activiteiten en tijdstippen.

Troonrede

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag de Troonrede uit. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. 

Beeld: ©Ministerie van Financiën / Hans Kouwenhoven
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens het uitspreken van de Troonrede.

Ceremonie in de Ridderzaal

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag de Troonrede uit in de Grote Kerk. Dit gebeurt normaal gesproken in de Ridderzaal. Hier zijn dan leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en andere genodigden aanwezig. In 2020 is het programma van Prinsjesdag aangepast. Dit komt door maatregelen tegen het coronavirus.

Na de laatste woorden van de Troonrede roept de voorzitter “Leve de Koning!”. De aanwezige gasten roepen vervolgens: “Hoera!, Hoera!, Hoera!”

Rondkijken in de Ridderzaal

Kijk 360 graden rond in de Ridderzaal. Bekijk de Troon, de schouw, de glas-in-loodramen en de wandtapijten van dichtbij.

De troon in de Ridderzaal

Wie zit waar in de Ridderzaal

Klik op een blauw rondje om te zien wie waar zit.

De Koning en Koningin Máxima

Ministers, staatssecretarissen, Raad van State, Nationale Ombudsman, Algemene Rekenkamer

Genodigden van de Leden van de Staten-Generaal

Genodigden van de Leden van de Staten-Generaal

Leden van de Staten-Generaal

Leden van de Staten-Generaal

Voorzitter van de Verenigde Vergadering

Diplomaten

Autoriteiten

Leden van de Staten-Generaal

Leden van het Koninklijk Huis

Hofhouding

Hofhouding

Beeld: ©Hollandse Hoogte / Frank van Beek

Samenstelling van de Koninklijke stoet

De gebruikelijke rijtoer van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien gaat in 2021 niet door. Het Koninklijk gezelschap komt per auto aan bij de Grote Kerk.

Andere jaren bestaat de Koninklijke stoet onder andere uit de leden van het Koninklijk Huis, een muziekkorps en verschillende afdelingen van het leger. 

Koetspaarden en rijtuigen

Sinds de oprichting in 1815 verzorgt het Koninklijk Staldepartement het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en de hofhouding. Vroeger lieten zij zich alleen vervoeren per paard en rijtuig. Later kwamen daar andere vervoersmiddelen bij, zoals trein, auto en vliegtuig.

Lees meer over de mensen die bij het Koninklijk Staldepartement werken en de koetsen, paarden en rijtuigen in de rubriek Wist u dit over Prinsjesdag?

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

Op Prinsjesdag 2021 rijdt de Koning in de auto naar de Grote Kerk in Den Haag. Daar spreekt hij de Troonrede uit. Zo opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. In verband met maatregelen tegen het coronavirus rijdt hij niet met de Glazen Koets naar de Ridderzaal.

Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.​

De geschiedenis van Prinsjesdag

Sinds 1814 openen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer officieel het werkjaar op Prinsjesdag. In het begin viel Prinsjesdag nog niet op de 3e dinsdag van september. Lees meer over de geschiedenis van Prinsjesdag.

Bekijk ook  oude Prinsjesdagfoto's uit het archief van het Nationaal Archief.

  • ©Hollandse Hoogte

    De troon van de Koning en Koningin worden klaargemaakt in de Grote Kerk voor Prinsjesdag 2020.

  • ©ANP

    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beantwoorden de groet van het vaandel.

  • ©ANP

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vertrekken bij Paleis Noordeinde voor de Troonrede op Prinsjesdag 2020. Dit jaar met de auto, in plaats van de Gouden Koets.