Wat is de route van de Glazen Koets?

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken de tocht naar het Binnenhof in de Glazen Koets. Om klokslag 13.00 uur vertrekt de Glazen Koets van Paleis Noordeinde op weg naar het Binnenhof.

Klik op de afspeelknop om de route te bekijken.

Route Glazen Koets 2017

Paleis Noordeinde

De Glazen Koets vertrekt vanaf Paleis Noordeinde. Dit paleis wordt gebruikt als werkpaleis. De Koning ontvangt hier staatshoofden en regeringsleiders.

Paleis Noordeinde

Monument voor Koningin Wilhelmina

De koets passeert tegenover Paleis Noordeinde een bronzen afgietsel van het hardstenen standbeeld van Koningin Wilhelmina dat in Rotterdam staat.

Afbeelding van Monument voor Koningin Wilhelmina

Paleis Kneuterdijk

In de bocht van de Kneuterdijk, het verlengde van het Lange Voorhout, passeert de koets Paleis Kneuterdijk. In dit gebouw zetelt de Raad van State.

Afbeelding Paleis Kneuterdijk

Hotel des Indes

Dit gebouw uit 1858 was oorspronkelijk het woonhuis van Baron Van Brienen. Hij was een persoonlijk adviseur van Koning Willem III.

Afbeelding van Hotel des Indes

Paleis Lange Voorhout

Op het Lange Voorhout passeert de Glazen Koets het Paleis Lange Voorhout. Sinds 1992 huisvest dit paleis een museum: 'Escher in het Paleis'.

Afbeelding Paleis Lange Voorhout

Ministerie van Financi‘n

Het ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor het financieel-economisch beleid, het beheer van de overheidsfinanci‘n en het beleid rond de financi‘le markten.

Afbeelding van het gebouw van het ministerie van Financi‘n

Kabinet van de Koning

Aan de Korte Vijverberg is het Kabinet van de Koning gevestigd. Het zorgt voor de ondersteuning van de Koning bij de uitoefening van zijn staatsrechtelijke taken.

Afbeelding van het gebouw van het Kabinet van de Koning

Mauritshuis

Het Mauritshuis staat gedeeltelijk in de Hofvijver en ligt naast het torentje van de minister-president. Tegenwoordig is het Mauritshuis een museum.

Afbeelding van het  Mauritshuis

Grenadierspoort

Via de Grenadierspoort of Mauritspoort komt de koninklijke stoet aan op het Binnenhof. Deze poort is 1 van de 4 overgebleven poorten naar het Binnenhof.

Afbeelding van de grenadierspoort

Ridderzaal

Na een ronde over het Binnenhof komt de Glazen Koets tot stilstand bij de Ridderzaal. Hier wordt sinds 1904 de Troonrede uitgesproken.

Afbeelding Ridderzaal

Eerste Kamer

De Eerste Kamer vormt samen met de Tweede Kamer het parlement. Zij toetst wetsvoorstellen die worden ingediend door de regering en de Tweede Kamer.

Afbeelding van het gebouw waar de Eerste Kamer is gevestigd

Ministerie van Algemene Zaken

Algemene Zaken is het ministerie van de minister-president. Het cošrdineert het algemeen regeringsbeleid, de overheidscommunicatie en verzorgt de voorlichting over het Koninklijk Huis.

Afbeelding ministerie van Algemene Zaken

Tweede Kamer

De Tweede Kamer controleert wetsontwerpen die door de regering worden ingediend. Wetsvoorstellen kunnen worden goedgekeurd, afgekeurd of aangepast.

Afbeelding Tweede Kamer

De route die de Glazen Koets rijdt, loopt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Tournooiveld en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof waar de koets stopt voor de Ridderzaal. 

Gouden Koets vervangen door Glazen Koets

De Gouden Koets is voor een aantal jaar in onderhoud. Tijdens deze periode zal de Glazen Koets worden gebruikt voor ceremoniële taken.