Ben ik strafbaar als klant van een sekswerker die gedwongen werkt?

Sekswerk is een legaal beroep in Nederland. Maar dit is niet zo als een sekswerker minderjarig is of gedwongen wordt tot sekswerk – en dus slachtoffer is van mensenhandel.  Vanaf 1 januari 2022 bent u strafbaar als klant van een sekswerker als u een seksuele dienst afneemt van een sekswerker waarvan u weet of ernstige reden hebt te vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel. Dit staat in de wet tot strafbaarstelling als klant van een sekswerker die slachtoffer is van mensenhandel. Stop en meld het als u weet of vermoedt dat een sekswerker gedwongen werkt, of nog geen 18 jaar is.

Klant strafbaar bij gedwongen sekswerk

Vanaf 1 januari bent u strafbaar als klant van een sekswerker als u weet of ernstige reden hebt te vermoeden dat de sekswerker gedwongen werkt. In dat geval kunt u een gevangenisstraf krijgen van maximaal 4 jaar of een geldboete van de vierde categorie. Als de sekswerker jonger is dan 18 jaar, kunt u als klant een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen. 

Seks met iemand die jonger is dan 16 jaar, was voor 1 januari 2022 al strafbaar. Betaalde seks met personen jonger dan 18 jaar ook. 

Niet alles is wat het lijkt.

Stop en meld het als je vermoedt

dat een sekswerker minderjarig is

of onder dwang werkt.

Ook dat laatste is

vanaf 1 januari strafbaar.

Signalen van mogelijke mensenhandel bij sekswerkers

U kunt aan verschillende signalen merken dat een sekswerker mogelijk slachtoffer is van mensenhandel. Een paar voorbeelden:

  • De sekswerker heeft blauwe plekken, of andere sporen van mishandeling.
  • De sekswerker is bang, heeft eigenlijk geen zin, of is verdrietig.
  • U vermoedt dat de sekswerker onder dwang werkt of onder druk van geweld.
  • De sekswerker biedt zijn of haar seksuele diensten aan op een afgelegen plek (bijv. een industrieterrein of garagebox).

Veiliger afspreken met een sekswerker

  • Zoek verstandig. Zoek op 18+.
  • Zorg dat u als klant weet hoe u te jonge of uitgebuite sekswerkers herkent.
  • Reageer niet op een aanbod van sekswerk in besloten digitale groepen (WhatsApp, Telegram, etc.), chats, social media, of via-via. Gebruik altijd uw gezonde verstand.

Twijfelt u of de sekswerker gedwongen werkt of nog geen 18 jaar is? Stop en meld de verdachte situatie. Dat kan anoniem, dus u hoeft geen naam of andere gegevens te geven. Moet er meteen worden ingegrepen, bel dan direct de politie (112). 

Als u het direct meldt en rechtsomkeer maakt, bent u niet strafbaar. 
 


Niet alles is wat het lijkt.

Stop en meld het als je vermoedt

dat een sekswerker minderjarig is

of onder dwang werkt.

Ook dat laatste is

vanaf 1 januari strafbaar.