Hoe kan ik bij een strafbeschikking van het OM een gratis gesprek met een advocaat krijgen?

Heeft u een OM-strafbeschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) ontvangen voor een misdrijf? Of een oproep voor een OM-hoorzitting? Dan kunt  u een gratis gesprek krijgen met een advocaat. 

OM-strafbeschikking en OM-hoorzitting

Een OM-strafbeschikking is een straf die het Openbaar Ministerie (OM) oplegt, meestal voor strafbare feiten die veel voorkomen. Bijvoorbeeld diefstal of mishandeling. Soms krijgt de verdachte direct via het CJIB een OM-strafbeschikking met een geldboete. Soms moet of wil het OM de verdachte hierover horen in een OM-hoorzitting.

In beide gevallen kunt u gebruikmaken van een gratis adviesgesprek met een advocaat. In het gesprek legt de advocaat u uit wat de mogelijke gevolgen zijn van een OM-strafbeschikking.

U kunt het voorstel van het OM voor een straf of geldboete accepteren of weigeren. Bent u het niet eens met de strafbeschikking? Betaal dan niet. De advocaat vertelt u wat u verder moet doen als u het niet eens bent met de strafbeschikking. 

Het gratis gesprek geldt alleen voor verdachten die van een misdrijf worden verdacht en niet van een overtreding.

Advocaat voor gratis standaard consult vinden

U vindt een advocaat voor een gratis adviesgesprek via de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt daarvoor bellen met telefoonnummer 088 78 71 787 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). U krijgt dan een telefoonnummer van een advocaat bij u in de buurt. Heeft u al een advocaat? Vraag dan of uw advocaat een gratis adviesgesprek wil geven.