Rijbewijs

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Eisen rijgeschiktheid en medische keuring rijbewijs

Om te mogen rijden moet u geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Daarom moet iedereen die rijexamen doet een formulier invullen, met vragen over de gezondheid.  Indien nodig moet u een aanvullende medische keuring ondergaan.

Eigen verklaring voor elke bestuurder

Iedereen die rijexamen doet, moet eerst een eigen verklaring invullen. Dit is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Op basis van de eigen verklaring bekijkt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) of iemand wel of niet rijgeschikt is.

CBR bepaalt medische geschiktheid bestuurder

Sommige bestuurders moeten een aanvullend medisch onderzoek laten doen naar hun rijgeschiktheid. De medisch arts voert dit onderzoek uit. Daarna maakt hij een rapport op voor het CBR. De arts kan ook een aantekening zetten op de eigen verklaring. Het CBR bepaalt vervolgens of de persoon rijgeschikt is.  

Wanneer medische keuring?

U moet een medische keuring ondergaan als u een van de vragen op de eigen verklaring met “ja” beantwoordt.  Daarnaast geldt een medische keuring voor ouderen en vrachtwagenchauffeurs. Doel van de medische keuring is de kans op ongevallen bij risicogroepen verkleinen.

  • Medische keuring voor chauffeur van vrachtwagen of bus

    Bestuurders van een vrachtwagen of bus zitten veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Hierdoor is er een groter risico voor de verkeersveiligheid. Daarom gelden er zwaardere eisen. Iedereen die rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) wil aanvragen of verlengen moet een medische keuring laten doen.
  • Medische keuring voor ouderen met een rijbewijs

    Bestuurders van 75 jaar en ouder worden standaard elke 5 jaar medisch gekeurd. Ouderen kunnen last krijgen van lichamelijke problemen, die het rijden beïnvloeden. Daarom is het belangrijk de lichamelijke conditie van oudere bestuurders goed in de gaten houden.

Veilig rijden met gezondheidsprobleem of beperking

Ook als u een geldig rijbewijs heeft, kunt u te maken krijgen met een gezondheidsprobleem of beperking die het veilig rijden beïnvloedt. Bijvoorbeeld een oogaandoening, psychiatrische klachten of epilepsie. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over autorijden bij een aantal vaak voorkomende gezondheidssituaties. Uw arts of huisarts kan u vaak adviseren over wat dit betekent voor deelname aan het verkeer.

U kunt een wijziging in uw gezondheidssituatie melden aan het CBR door een Eigen verklaring in te vullen. Dan weet u zeker of u wel of niet veilig de weg op kunt. Hiermee kunt u ook problemen voorkomen met de aansprakelijkheid na een ongeval. Na het invullen van een Eigen verklaring kan het CBR u mogelijk nog laten keuren door een specialist. Of een rijtest bij u afnemen. Het CBR neemt een bindend besluit over de geldigheid van uw rijbewijs. Op de website van het CBR staat meer informatie over de Eigen verklaring en keuring

De Rijksoverheid. Voor Nederland