Rijbewijs

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Eisen rijgeschiktheid en medische keuring rijbewijs

Om te mogen rijden moet u geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Daarom moet iedereen die rijexamen doet een formulier invullen, met vragen over de gezondheid.  Indien nodig moet u een aanvullende medische keuring ondergaan.

Eigen verklaring voor elke bestuurder

Iedereen die rijexamen doet, moet eerst een eigen verklaring invullen. Dit is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Op basis van de eigen verklaring bekijkt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) of iemand wel of niet rijgeschikt is.

CBR bepaalt medische geschiktheid bestuurder

Sommige bestuurders moeten een aanvullend medisch onderzoek laten doen naar hun rijgeschiktheid. De medisch arts voert dit onderzoek uit. Daarna maakt hij een rapport op voor het CBR. De arts kan ook een aantekening zetten op de eigen verklaring. Het CBR bepaalt vervolgens of de persoon rijgeschikt is.  

Wanneer medische keuring?

U moet een medische keuring ondergaan als u een van de vragen op de eigen verklaring met “ja” beantwoordt.  Daarnaast geldt een medische keuring voor ouderen en vrachtwagenchauffeurs. Doel van de medische keuring is de kans op ongevallen bij risicogroepen verkleinen.

  • Medische keuring voor chauffeur van vrachtwagen of bus

    Bestuurders van een vrachtwagen of bus zitten veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Hierdoor is er een groter risico voor de verkeersveiligheid. Daarom gelden er zwaardere eisen. Iedereen die rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) wil aanvragen of verlengen moet een medische keuring laten doen.
  • Medische keuring voor ouderen met een rijbewijs

    Bestuurders van 75 jaar en ouder worden standaard elke 5 jaar medisch gekeurd. Ouderen kunnen last krijgen van lichamelijke problemen, die het rijden beïnvloeden. Daarom is het belangrijk de lichamelijke conditie van oudere bestuurders goed in de gaten houden.

Zelf een medische keuring aanvragen

Iemand die al een rijbewijs heeft, maar een ziekte krijgt die het rijden beïnvloedt, moet dit melden bij het CBR. De behandelend arts of huisarts kunnen daarbij adviseren. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. 

De Rijksoverheid. Voor Nederland