Wat is waar en niet waar over roken tijdens de zwangerschap?

Er bestaan veel misverstanden over roken en zwanger zijn. Dit zijn de feiten bij de vaak gehoorde fabels over roken tijdens de zwangerschap.

Fabel Feit
'Mijn vriendin rookte een pakje per dag en heeft 2 gezonde kinderen.' Elke zwangerschap is anders. De gevolgen voor het kind kunnen ook later optreden.

'Ik ben al een paar maanden zwanger, nu heeft stoppen geen zin meer.'

Stoppen heeft op elk moment zin.

'Je hoeft pas te stoppen als je weet dat je zwanger bent.' Roken vermindert de vruchtbaarheid en is al in de eerste weken van de zwangerschap schadelijk.
'Als ik rook, is de baby kleiner en de bevalling makkelijker.' Roken maakt de kans op complicaties bij de bevalling groter.

'De stress die ik krijg van stoppen met roken is erger voor de baby dan roken zelf.'

Stress is niet goed, maar roken is vele malen erger voor de baby.
'Als ik minder rook, of light, dan is dat minder erg voor de baby.' Een beetje roken is al schadelijk. Er is geen veilige ondergrens. Light sigaretten geven dezelfde risico’s voor het kind.
'De rook komt niet bij het kindje.' Via het bloed en de placenta komen schadelijke stoffen toch bij het kind. 
'Mijn moeder rookte tijdens de zwangerschap en ik leef ook nog.' Niet roken geeft een baby een betere start en maakt de kans op risico’s kleiner.

'Roken is goed voor de weerstand.'

Roken geeft juist meer kans op problemen aan de luchtwegen van het kind.
'Ik kan niet stoppen.' Samen stoppen kan een zwangere helpen (blijvend) te stoppen.

Tips stoppen met roken

Als u samen met de zwangere stopt, geeft u het kind een gezonde start. En helpt u voorkomen dat het kind later zelf gaat roken. Kijk voor meer tips om blijvend te stoppen met roken.