Wat zijn de voordelen van niet-roken?

75% van de Nederlanders rookt niet. De voordelen die deze niet-rokers hebben ten opzichte van rokers zijn:

Betere conditie

Niet-rokers krijgen meer zuurstof in het bloed dan rokers. Ook rokers die pas net gestopt zijn, merken meteen dat hun conditie verbetert.

Betere reuk en meer smaak

Niet-rokers ruiken en proeven beter dan rokers. Rokers die stoppen merken al na een maand dat hun smaak en geur beter worden.

Mooiere huid

De doorbloeding van de huid is beter als je niet rookt. Rokers die stoppen merken al snel dat hun huid er gezonder en frisser uitziet.

Mooiere tanden

Niet-rokers hebben minder last van tandplak dan rokers. Ook hebben ze minder snel ontstoken tandvlees, en hun tanden verkleuren minder. Binnen 2 tot 6 weken na het stoppen met roken wordt de mond gezonder;

Frissere adem

Rokers die stoppen hebben al de volgende dag een betere adem;

Betere vruchtbaarheid

Roken vermindert de vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Mannen die roken, ook jonge mannen, hebben vaker erectieproblemen. Het is dan moeilijker om zwanger te worden. Bij rokers die stoppen, wordt de vruchtbaarheid meestal weer helemaal normaal;

Hogere levensverwachting

Een niet-roker leeft gemiddeld tien jaar langer dan een roker. Een niet-roker heeft minder kans op kanker en hart- en vaatziekten. Bij rokers die stoppen is de kans op kanker na vijf jaar al met de helft gedaald.

Wilt u meer informatie over stoppen met roken? Ga dan naar www.ikstopnu.nl of bel de gratis stoplijn (0800-1995) op werkdagen van 9.00- 17.00 uur.