Hoe kan ik mijn huis aanpassen zodat ik langer thuis kan blijven wonen?

Bent u een huiseigenaar op leeftijd en wilt u zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Lees tegen welke problemen u kunt aanlopen en hoe u uw woning toekomstbestendig kunt maken.

Voor-en achterdeur

 • Er is geen buitenverlichting bij voor- en achterdeur

  U kunt buitenverlichting plaatsen, bijvoorbeeld een lamp die automatisch aangaat als u de deur nadert. Goede buitenverlichting is niet alleen handig, maar geeft ook een veilig gevoel.

 • De drempel bij voor- en achterdeur is hoger dan 4 cm

  U kunt het hoogteverschil verkleinen door een hellingbaan te maken. Ook kunt u de stoep bij de deur ophogen. Hoe kleiner het hoogteverschil, hoe veiliger de drempel. Voor iemand met een rolstoel of rollator is een klein hoogteverschil al snel een obstakel.

Woonkamer

 • Ramen, zonwering en ventilatierooster zijn niet makkelijk te bedienen (zonder op een stoel te hoeven klimmen)

  De beste hoogte voor de klink van een raam is tussen heup en schouder (tussen 90 en 120 cm vanaf de vloer). Het raam is dan gemakkelijk te openen en te sluiten. Zijn de raamklinken (te) hoog geplaatst, dan kunt u overwegen om de raamklinken op de juiste hoogte te plaatsen. Hoog geplaatste ventilatieroosters kunnen met een trekkoord of -stang geopend en gesloten worden.

 • Er zijn drempels onder de binnendeuren

  Een drempel vergroot het risico van struikelen en vallen. Een woning zonder drempels is het veiligst. Bovendien is een drempelloze woning gemakkelijker schoon te houden. Het is bouwtechnisch niet altijd mogelijk een drempel te verwijderen. U kunt een drempel ook schuin afwerken (afschuinen), zodat het een minder groot obstakel vormt.

Keuken

 • Er is geen één-hendel mengkraan in de keuken

  Een één-hendel mengkraan maakt het makkelijker om een kraan te gebruiken.

 • U moet veel bukken om bij de pannen te komen

  Plaats in uw nieuwe keuken lades in plaats van kastjes. Hierdoor is het gemakkelijker om de spullen achteraan te pakken.

Toilet & badkamer

 • De vloer van de toilet en badkamer zijn niet vlak en anti-slip

  U kunt overwegen een anti-sliplaag op de vloer aan te brengen. Om uitglijden te voorkomen moet een vloer stroef zijn, ook als die nat is.

 • Er is geen thermostatische mengkraan in de badkamer

  De thermostaat zorgt ervoor dat de watertemperatuur constant blijft, ook als iemand anders in huis een kraan opendraait. De ingestelde temperatuur is standaard 38 graden. U kunt de temperatuur naar wens hoger of lager instellen.

Slaapverdieping

 • Er is geen toilet op de slaapverdieping

  Is er voldoende ruimte op de slaapverdieping, dan kunt u een extra toilet overwegen. Dit voorkomt dat u voor een bezoek aan het toilet de trap af moet.

Trap

 • Er bevindt zich geen 2e leuning langs de trap

  U kunt overwegen om een 2e trapleuning te plaatsen; dit is veiliger en vergroot het gemak.