Hoe help ik slachtoffers van geweld op straat?

U kunt slachtoffers van agressie en geweld op straat helpen. Door omstanders te mobiliseren, 112 te bellen, bij het slachtoffer te blijven. En door u als getuige bij de politie te melden. U mag de verdachte ook aanhouden, maar hierbij staat uw eigen veiligheid voorop.

Omstanders mobiliseren

Als u ziet dat een situatie uit de hand loopt, grijp dan in door omstanders te mobiliseren. Kijk of er meer mensen op straat zijn en roep ze erbij. Samen kunt u meer doen om de dader te stoppen. U kunt de dader samen aanspreken.

Alarmnummer 112 bellen

Het alarmnummer 112 is altijd bereikbaar. Zelfs wanneer u geen bereik heeft of uw beltegoed op is, kunt u altijd 112 bellen. Ook in telefooncellen is 112 altijd te bereiken zonder dat u hoeft te betalen. Zodra u een medewerker van 112 aan de lijn krijgt, geeft u eerst door in welke plaats u bent. En van wie u hulp nodig heeft.

Belt u 112 met een mobiele telefoon vanuit een trein? Geef dan als eerste het treinstelnummer door. De 112-centrale weet aan de hand van het treinstelnummer precies waar u rijdt. De centrale kan alle hulpdiensten klaar laten staan op het eerstvolgende perron.

Bij het slachtoffer blijven

U kunt het slachtoffer helpen door hem of haar niet alleen te laten. In de tussentijd kunt u het slachtoffer geruststellend toespreken. Bent u bekend met het verlenen van eerste hulp, pas die dan zeker toe. Hoe meer u ter plekke kunt doen voor het slachtoffer, hoe beter het is.

Melden als getuige bij politie

Zorg ervoor dat u een goede getuige bent. Maak als dit mogelijk is foto's van de dader en meld uzelf als getuige bij de politie. Aan de politie kunt u achteraf vertellen wat u heeft gezien door kenmerken van de dader te noemen.

Kenmerken van de dader

De volgende kenmerken van de dader zijn zeer waardevol voor de politie:

  • geslacht - man of vrouw;
  • huidskleur - blank of getint;
  • leeftijd - vergelijk de dader met iemand die u kent;
  • postuur - atletisch, dik of mager;
  • lengte - wat is het verschil met uw eigen lengte;
  • gezicht - een bril, een rond of lang gezicht;
  • opvallend - flaporen, grote neus, littekens, tatoeages;
  • beharing - snor, baard, kleur haar, kapsel;
  • kleding - type kleding, kleuren, stof.

Verdachte aanhouden

U mag de verdachte ook aanhouden. Iedere burger is hiertoe bevoegd. Wilt u voorkomen dat de verdachte ervandoor gaat? Gebruik dan niet meer geweld dan nodig is. Zo mag u bijvoorbeeld de verdachte tegen de grond houden tot de politie is gearriveerd. Schat de situatie in en beoordeel wat de juiste actie is. Natuurlijk staat uw eigen veiligheid altijd voorop.