Hoe informeren politie en OM mij over mijn aangifte?

Wanneer u aangifte van een misdrijf hebt gedaan bij de politie, kunt u bij het Slachtofferloket Politie terecht met vragen over de afhandeling van uw aangifte. Als het politie onderzoek is afgerond, draagt de politie uw zaak over aan het Openbaar Ministerie (OM). Vanaf dat moment kunt u terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers van het OM. 

Mijn zaak is in behandeling bij de politie

Na uw aangifte kunt u met vragen terecht bij het Slachtofferloket van de politie. De medewerkers van dit loket informeren, adviseren en begeleiden slachtoffers tijdens het politieonderzoek. Zo informeren zij u bijvoorbeeld of uw aangifte leidt tot een strafzaak.

Mijn zaak is in behandeling bij het Openbaar Ministerie

De politie informeert u over de overdracht van uw aangifte naar het OM. Vanaf dat moment kunt u voor vragen of informatie terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers OM (IPS OM) bij u in de buurt. Bijvoorbeeld voor:

  • informatie over de afhandeling van de strafzaak (de vervolgingsfase);
  • hulp bij het claimen van een schadevergoeding in de rechtszaak;
  • ondersteuning bij het spreekrecht in het strafproces;
  • informatie over uw aanwezigheid bij een strafzitting;
  • informatie over de uitspraak in uw strafzaak.
     

Samenwerking met Slachtofferhulp Nederland en Schadefonds Geweldsmisdrijven

Zowel de politie als het OM werken nauw samen met Slachtofferhulp Nederland (SHN) en het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In steeds meer gevallen kunt u uw zaak ook volgen op Mijnslachtofferzaak. Wanneer dit mogelijk is, krijgt u hierover bericht van de politie of het OM. 

Bent u slachtoffer van een misdrijf of gewond geraakt door een verkeersongeval? Wanneer u daar toestemming voor geeft, neemt een hulpverlener van Slachtofferhulp Nederland contact met u op. De hulpverlener vraagt u hoe het gaat en geeft advies. Tijdens dit gesprek kunt u met de hulpverlener bespreken wat verder nodig is.