Veilig rijden op de snorfiets

Een snorfiets is een bromfiets die maximaal 25 kilometer per uur rijdt. De overheid stelt regels in om het aantal ongelukken met bromfietsen te verminderen.

Technische eisen aan snorfietsen

De overheid stelt onder meer de volgende eisen aan snorfietsen:

 • technische eisen, zoals bijvoorbeeld:
  • de maximum constructiesnelheid is 25 kilometer per uur;
  • het maximale motorvermogen is 4 kW;
 • de snorfiets heeft een blauw kenteken;
 • het voertuig moet verzekerd zijn volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

Snorfietsen wel op fietspad

Snorfietsers mogen op het fietspad rijden. Zij rijden minder hard dan bromfietsers.

Alle verkeersregels voor snorfietsen staan in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

Nog geen helmplicht snorfiets op fietspad

Waarschijnlijk moeten alle snorfietsers vanaf 1 januari 2023 een helm op. Lees in welke steden snorfietsers nu al een helm moeten dragen.

Snorfietsen op de rijbaan

Soms zijn snorfietsers verplicht om op de rijbaan te rijden. De gemeente en andere wegbeheerders kunnen dit besluiten voor fietspaden die erg druk zijn. Dan hangt er een onderbord waarmee de snorfietsers naar de rijbaan worden verplaatst.

Alleen op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst, is een helm verplicht. In Amsterdam moeten snorfietsers naar de rijbaan, met helmplicht. Ook in Utrecht moeten snorfietser de rijbaan op met helm. De gemeenten verwachten dat daardoor de doorstroming op de fietspaden verbetert en de verkeersveiligheid toeneemt. 

Bromfietsrijbewijs voor snorfiets

Snorfietsers moeten een bromfietsrijbewijs hebben. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende.

Kentekenbewijs snorfiets

Alle snorfietsen moeten een kenteken hebben. Dit kenteken registreert de technische gegevens van het voertuig en de persoonsgegevens van de eigenaar. Zo wil de overheid:

 • Voorkomen dat snorfietsers te hard rijden

Als uw snorfiets is opgevoerd, kan de politie uw voertuig de Wacht Op Keuren status (WOK-status) geven. U mag met die snorfiets dan niet meer rijden, totdat u de maximumsnelheid weer heeft teruggebracht. Daarvoor moet u de RDW uw snorfiets laten keuren. De kosten van de keuring zijn voor uw rekening. Op deze manier wil de overheid de verkeersveiligheid vergroten.

 • Diefstal van snorfietsen terugdringen

Als uw snorfiets is gestolen, noteert de politie dit in het kentekenregister van de RDW. U wordt dan niet meer verantwoordelijk gesteld voor overtredingen die met de snorfiets met dat kenteken worden geconstateerd.

 • Kopen van gestolen snorfiets voorkomen

Bent u van plan een snorfiets te kopen? Dan kunt u met het kenteken controleren of die snorfiets als gestolen staat geregistreerd. Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister van de RDW.

 • De veroorzaker van een ongeluk aanwijzen en opsporen
 • Controleren of de snorfiets verzekerd is

De RDW controleert minimaal 1 keer per jaar of een voertuig is verzekerd. Is dit niet zo, dan kunt u als kentekenhouder een boete krijgen.