Moet mijn kind in de auto in een kinderzitje?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.

Goedgekeurde autostoeltjes

Een autokinderzitje is een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zittingverhoger. U bent verplicht om een kinderzitje te gebruiken dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.

Kind voorin of achterin de auto

U mag kinderen zowel voorin als achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.

Airbag en vervoer kind

Heeft de zitplaats van het kind een airbag? Dan mag u het kind alleen achterstevoren vervoeren als u de airbag heeft uitgeschakeld.

Kinderzitjes goed gebruiken

U moet autogordels en autokinderzitjes gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Op de website van VeiligheidNL kunt u lezen welke autostoel bij uw kind past. Ook kunt u daar instructiefilms bekijken over veilig vervoer van uw kind in de auto.

Gordelverlenger niet toegestaan bij kinderzitje

Gebruik geen gordelverlenger bij een autokinderzitje. Er is geen zicht op de kwaliteit hiervan. Is de gordel te kort? Laat dan een andere goedgekeurde autogordel aanbrengen. 

Uitzonderingen regels vervoer kinderen

Er zijn uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto. Zo hoeven kinderen jonger dan 3 jaar in een taxi of bus niet in een autostoeltje. Ook kunt u een ontheffing krijgen als uw kind om medische redenen niet in een autostoeltje kan.

Meer uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto vindt u op VeiligheidNL.

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

De regelgeving voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in alle landen van de Europese Unie (EU). Er kunnen wel verschillen zijn. In sommige landen moeten kinderen tot 1,50 meter een autokinderzitje gebruiken. Ook gelden niet overal alle uitzonderingen. Infomeer bij uw reisorganisatie of bij een lokaal verkeersbureau wat de regels zijn in het land waar u naartoe reist.