Kan ik vogelgriep krijgen?

Ja, u kunt besmet raken met vogelgriep. Wel is de kans zeer klein. De klachten van vogelgriep bij mensen zijn meestal mild. Mensen die langer intensief contact hebben met dieren die besmet zijn met vogelgriep hebben een vergrote kans op besmetting. Bijvoorbeeld pluimveehouders en dierenartsen.

Vogelgriep bij mensen

U kunt vogelgriep krijgen als u in contact bent geweest met een besmette vogel. Raak daarom een zieke of dode vogel nooit met uw blote handen aan. Als u een dode vogel vindt, kunt u een aantal dingen doen. Heeft u toch per ongeluk een besmette vogel met uw blote handen aangeraakt? Was dan zo snel mogelijk uw handen met water en zeep.

Heeft uw hond of kat contact gehad met een vogel die vogelgriep heeft? Er zijn op dit moment nog geen gevallen bekend van mensen die vogelgriep hebben gekregen van hun hond of kat. Zorg er voor de zekerheid voor dat u uw handen goed met water en zeep wast. En houdt uw gezondheid en die van uw huisdier in de gaten. 

Symptomen vogelgriep bij mensen

De klachten van vogelgriep bij mensen lijken op de klachten van een gewone griep. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van koorts, hoofdpijn of spierpijn. De kans dat u besmet raakt met vogelgriep is zeer klein. 

Beroepen met vergrote kans vogelgriep

Bij sommige beroepen hebben mensen meer kans op besmetting met het vogelgriepvirus. Zij komen namelijk vaak en langere tijd in contact met (wilde) dieren die besmet kunnen zijn met vogelgriep. Mensen met de volgende beroepen hebben een vergrote kans op besmetting:

  • pluimveehouders;
  • particulieren die (water)vogels houden;
  • dierenambulance personeel;
  • dierenartsen.  

Haalt u voor uw werk zieke of dode wilde (water)vogels op? Met de handleiding voor het opruimen van dode wilde (water)vogels voorkomt u dat u besmet raakt met vogelgriep.

GGD test personeel

De GGD monitort sinds september 2023 personeel bij vogelgriepuitbraken op veehouderijbedrijven. De GGD neemt daarvoor contact op met het personeel en geeft het advies zich te laten testen op vogelgriep. De GGD test standaard personeel dat onbeschermd blootgesteld is aan (mogelijk) besmette dieren. Dit gebeurt kort na blootstelling aan (mogelijk) besmette dieren. Als deze personen negatief testen en vervolgens alsnog (griepachtige) klachten krijgen, kunnen zij nog een keer een test doen.

Besmetting vogelgriep voorkomen

Er bestaat nog geen goedgekeurd vaccin tegen vogelgriep bij mensen. Vaccinatie met het gewone griepvaccin wordt wel aangeraden voor mensen die vanwege hun beroep een grotere kans hebben op besmetting. Antivirale middelen worden soms aangeraden. Verder is hygiëne en desinfectie volgens de geldende richtlijnen belangrijk.

Het RIVM en andere partijen werken aan het verbeteren van de zoönose-geletterdheid voor diverse doelgroepen. Dit betekent dat mensen op de hoogte zijn van de risico’s van infectieziektes die van dieren op mensen kunnen overgaan, zoals vogelgriep. En weten hoe ze die besmetting kunnen voorkomen.