Wat moet ik weten als ik van het vmbo naar het mbo ga?

Als jij volgend schooljaar van het vmbo naar het mbo gaat is het belangrijk dat je goed nadenkt over je studiekeuze. En dat je je voor 1 april aanmeldt voor een mbo-opleiding. Denk ook na over wat studeren kost en of je een studentenreiskostenproduct nodig hebt.

Mbo-opleiding kiezen

Op Kiesmbo.nl kun je een interessetest invullen om te kijken welke opleiding past bij je interesses en waar je goed in bent. Je vindt hier informatie over de verschillende opleidingen. En een overzicht van de open dagen op de scholen. Ook lees je meer over de 4 niveaus van het mbo en de leerwegen

Vmbo- en pro-examenleerlingen ontvangen een brief met informatie over hun na afronding van hun vo-schoolloopbaan.

Lees meer informatie over de vervolgstap naar het mbo.

Meld je op tijd aan bij de mbo-opleiding

Zorg dat je je vóór 1 april voor het nieuwe schooljaar aanmeldt voor je mbo-opleiding. Voldoe je aan de toelatingseisen? Dan mag je toegelaten worden tot de opleiding van jouw keuze.

Soms zijn er weinig plaatsen bij een opleiding. Dat staat op de website van de school. Er staat ook bij vanaf wanneer je je kunt inschrijven. Sommige scholen werken met een loting. Meestal geven scholen de opleidingsplaatsen op volgorde van aanmelding. Wie zich vroeg aanmeldt, heeft de meeste kan op een plek. Wees er dus op tijd bij.

Kosten studeren

Op duo.nl/rekenhulp kun je zien wat studeren kost. Vanaf je 18e heb je recht op studiefinanciering.

Ben je nog geen 18? Dan hebben je ouders recht op kinderbijslag en hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

Studentenreisproduct aanvragen

Via duo.nl kun je ook een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee kun je vrij reizen of met korting reizen met trein, bus, tram en metro. Ook als je nog geen 18 bent.

Studeren: wat moet ik regelen?

Wil je precies weten wat je moet regelen als je gaat studeren? Ga dan naar Studeren: wat moet ik regelen?