Welke boetes en straffen krijg ik voor het bezitten of afsteken van verboden vuurwerk?

De minimale boete die u kunt krijgen is € 100 en een aantekening in het strafblad. Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunnen de boetes of straffen flink hoger worden. Vuurwerk inleveren kan bij uw gemeente of milieudienst.

Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling 2021-2022

Er mag dit jaar geen vuurwerk worden verkocht en afgestoken. Ook mag u op straat geen vuurwerk bij u hebben of vervoeren, bijvoorbeeld in een auto. Vuurwerk dat u 2 jaar geleden heeft gekocht, mag u thuis bewaren. 
Het verbod geldt niet voor fop- en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals:

  • trektouwtjes;
  • knalerwten;
  • sterretjes.

Boetes bij vuurwerk

Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger.
De boete voor het afsteken van vuurwerk is € 250. Overtreedt u de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete. 

Boetes en straffen voor illegaal vuurwerk uit het buitenland

Vervoert u verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan krijgt u een boete of zelfs gevangenisstraf. De politie controleert extra in de grensgebieden.

Lees meer over de hoogte van de boetes of de straffen bij vuurwerk

Halt-straf voor kinderen tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen of excuses aan te bieden. Na een Halt-straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad.

Geen boetes voor opslag oud vuurwerk

U mag maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk (categorie F2) thuis bewaren. Wilt u vuurwerk inleveren? Neem dan contact op met uw gemeente of milieudienst. Zij zorgen voor een veilige verwerking van dit afval.