Telt mijn woon-werkverkeer als werktijd?

Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.

Wanneer is woon-werkverkeer wel werktijd

Voert u tijdens uw reis tussen huis en werk activiteiten uit in opdracht ('onder gezag') van uw werkgever? Dan telt de rit wel als werktijd. Voorbeelden:

  • Uw werkgever vraagt u om met een bedrijfsbusje onderweg van huis naar werk een collega op te halen. De rit telt dan voor u als werktijd. Dit is niet het geval voor de collega die door u wordt opgehaald.
  • U werkt langere tijd regelmatig op een ander werkadres. Maar eerst moet u vanuit huis langs uw bedrijf rijden. De rit van uw bedrijf naar het andere werkadres (en terug) telt als werktijd.
  • U werkt bij een bedrijf en gaat aan het begin van de werkdag vanuit huis rechtstreeks naar uw eerste klant. Deze rit telt als werktijd.

Is het onduidelijk of u een rit in opdracht ('onder gezag') van uw werkgever uitvoert? In uw arbeidsovereenkomst kunnen hierover afspraken staan. Ook kunnen er afspraken zijn gemaakt met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging.

Woon-werkverkeer telt niet voor maximale rijtijd

Woon-werkverkeer telt niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag voor beroepschauffeurs. Dit staat in het Arbeidstijdenbesluit Vervoer.