Telt mijn woon-werkverkeer als werktijd?

Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.

Wanneer is woon-werkverkeer wel werktijd

Voert u tijdens uw reis tussen huis en werk activiteiten uit in opdracht ('onder gezag') van uw werkgever? Dan telt de rit wel als werktijd. Voorbeelden:

  • Uw werkgever vraagt u om met een bedrijfsbusje onderweg van huis naar werk een collega op te halen. De rit telt dan voor u als werktijd. Dit is niet het geval voor de collega die door u wordt opgehaald.
  • U werkt langere tijd regelmatig op een ander werkadres. Maar eerst moet u vanuit huis langs uw bedrijf rijden. De rit van uw bedrijf naar het andere werkadres (en terug) telt als werktijd.
  • U werkt voor een bedrijf vanuit huis en rijdt rechtstreeks naar uw 1ste klant. Deze rit telt als werktijd.

Is het onduidelijk of u een rit in opdracht ('onder gezag') van uw werkgever uitvoert? In uw arbeidsovereenkomst kunnen hierover afspraken staan. Ook kunnen er afspraken zijn gemaakt met de personeelsvertegenwoordiging.

Woon-werkverkeer telt niet voor maximale rijtijd

Woon-werkverkeer telt niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag voor beroepschauffeurs. Dit staat in het Arbeidstijdenbesluit Vervoer.