Met welke belastingzaken krijg ik als zzp'er te maken?

Als zzp’er krijgt u te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Ondernemer voor inkomstenbelasting

Niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit.

Aangifte inkomstenbelasting zzp’er

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet u de winst uit uw onderneming in uw aangifte inkomstenbelasting vermelden.

Aftrekposten zzp'er

Als de Belastingdienst u als zelfstandig ondernemer ziet, kunt u profiteren van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. U hoeft dan minder inkomstenbelasting te betalen.

Resultaat uit overige werkzaamheden zzp'er

Bent u geen ondernemer voor de Belastingdienst, maar ook niet in loondienst bij een opdrachtgever? In dat geval noemt de Belastingdienst uw inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden. U komt dan niet in aanmerking voor aftrekposten voor ondernemers en andere ondernemersfaciliteiten.

Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 vervallen

In plaats van een VAR gebruikt u nu modelovereenkomsten. Een modelovereenkomst biedt u als zzp’er en uw opdrachtgevers meer duidelijkheid en zekerheid.

Er zijn algemene overeenkomsten en overeenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten, dan is er geen sprake van loondienst. Dan hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Het zegt dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.

Prinsjesdag: plannen kabinet voor 2020

Het kabinet wil de zelfstandigenaftrek verlagen. Deze gaat met stapjes van 250 euro naar beneden, tot een maximale aftrek van 5.000 euro in 2028. In 2020 betekent dit dat de zelfstandigenaftrek maximaal 7.030 euro wordt. Zelfstandigen worden hiervoor volledig gecompenseerd in 2020, 2021 en 2022. Het kabinet verhoogt namelijk de arbeidskorting. Mede hierdoor gaan zelfstandigen er komend jaar naar verwachting in doorsnee 2,0% op vooruit. Dat blijkt uit plannen van het kabinet voor 2020. Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer de plannen van het kabinet nog moeten goedkeuren.