Met welke belastingzaken krijg ik als zzp'er te maken?

Als zzp’er krijgt u te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Ondernemer voor inkomstenbelasting

Niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit.

Aangifte inkomstenbelasting zzp’er

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet u de winst uit uw onderneming in uw aangifte inkomstenbelasting vermelden.

Aftrekposten zzp'er

Als de Belastingdienst u als zelfstandig ondernemer ziet, kunt u profiteren van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. U hoeft dan minder inkomstenbelasting te betalen.

Resultaat uit overige werkzaamheden zzp'er

Bent u geen ondernemer voor de Belastingdienst, maar ook niet in loondienst bij een opdrachtgever? In dat geval noemt de Belastingdienst uw inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden. U komt dan niet in aanmerking voor aftrekposten voor ondernemers en andere ondernemersfaciliteiten.

Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 vervallen

In plaats van een VAR gebruikt u nu modelovereenkomsten. Een modelovereenkomst biedt u als zzp’er en uw opdrachtgevers meer duidelijkheid en zekerheid.

Er zijn algemene overeenkomsten en overeenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten, dan is er geen sprake van loondienst. Dan hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Het zegt dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.

Zelfstandigenaftrek sneller afbouwen

Sinds 2021 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs teruggebracht. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner. Vanaf 2023 wordt de zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd naar € 900 in 2027. In 2024 is de aftrek € 3.750.

Afbouw zelfstandigenaftrek
Euro's 2022 2023 2024 2025 2026 2027
Zelfstandigenaftrek € 6.310 € 5.030 € 3.750 € 2.470 € 1.200 € 900

De extra zelfstandigenaftrek voor starters blijft € 2.123.