Wat is in-vitrofertilisatie (ivf)?

In-vitrofertilisatie (ivf) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Kunt u niet zwanger raken, dan kan een ivf-behandeling uitkomst bieden. Een ivf-behandeling krijgt u alleen op medische indicatie.

Behandeling ivf

Bij een ivf-behandeling worden 1 eicel en meerdere spermacellen bij elkaar gebracht. Dit gebeurt in een laboratorium. Als de eicel en spermacel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo wordt in de baarmoeder teruggeplaatst. Als het embryo zich innestelt, bent u zwanger.

Wanneer ivf-behandeling

Een ivf-behandeling wordt alleen op medische indicatie uitgevoerd. Of u in aanmerking komt voor een ivf-behandeling hangt ook af van uw persoonlijke situatie. Zoals uw leeftijd en hoe lang u al probeert om zwanger te worden. De meeste klinieken helpen u niet als u ouder bent dan 43 jaar.

Een ivf-behandeling gebeurt in het algemeen:

  • bij vrouwen van wie de eileiders niet goed functioneren;
  • bij vrouwen met endometriose (dit is wanneer zich ook baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder bevindt);
  • bij een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw;
  • bij onverklaarbare onvruchtbaarheid;
  • als het zaad van de man verminderd vruchtbaar is.

Vergoeding ivf-behandeling

U krijgt u meestal de eerste 3 behandelingen vergoed via uw zorgverzekering. Dit verschilt per verzekeraar en verzekering. U kunt dit bij uw zorgverzekeraar navragen.

Spermadonatie

Is het sperma van de man niet bruikbaar voor ivf? Dan is een donor nodig die zijn sperma af wil staan voor inseminatie. Sinds 2004 kan dit niet meer anoniem. De donor moet aangeven dat hij in de toekomst bereid is zijn identiteit bekend te maken aan een kind dat met zijn sperma is verwekt.