06 september Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring van de minister-president. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Persconferentie na ministerraad 6 september 2019

Inleidend statement minister-president Rutte

Ja mensen, ik ben vandaag het voorprogramma van Menno Snel. Die zal hier dadelijk zijn om u uitvoerig te informeren over de besluiten die we hebben genomen over Box 3 en die persconferentie zal aansluitend hier plaatsvinden. Goede berichten, denk ik. Dan misschien een paar korte dingen ter inleiding.

Brexit niet onderweg, onderuit. Om dat toch weer even te melden. Omdat we natuurlijk allemaal de theebladeren aan het lezen zijn uit, de theebladeren aan het lezen zijn, uit Londen. Dat daar een, laten we zeggen, bijzonder politiek proces zich voltrekt. Waar ik dan maar verder geen commentaar op geef. En dat de uitkomst daarvan nog onduidelijk is. Wel is bekend dat de EU 27, de 27 landen die doorgaan, dat wij openstaan voor concrete voorstellen van de Britse regering. Die moeten dan wel weer verenigbaar zijn met het terugtrekkingsakkoord dat gesloten is. En als die voorstellen komen dan zullen we die op dat moment, uiteraard, ook beoordelen. En alles gericht op een ordelijk vertrek van het VK uit de Europese Unie met een uittredingsakkoord. En zoals u weet, een no-deal Brexit is nooit een keus geweest van de Nederlandse regering. Integendeel, maar dat scenario kunnen we niet uitsluiten. Dus daar moeten we ons wel op voorbereiden.

Dan tot slot wil ik iets zeggen over de verschrikkelijke ramp die zich heeft voltrokken op de Bahama’s met orkaan Dorian. Een orkaan van categorie vijf en die heeft grote gevolgen. Er was een melding vanuit het Rode Kruis dat er 13.000 woningen verwoest zijn of zwaar beschadigd. Dat grote delen van het eiland onder water staan. De bevolking heeft dringend hulp nodig en daarom stuurt Nederland twee marineschepen die kant op, naar het getroffen gebied: De Johan de Witt en de Snellius. De verwachting is dat zij op 11 september ter plaatse zijn om hulp te bieden. Denk daarbij aan het leveren van schoondrinkwater, voedsel en overige hulpgoederen. Ook kunnen helikopters en landingsvaartuigen worden ingezet om mensen te evacueren, om goederen te vervoeren. En uiteraard is de precieze invulling afhankelijk van de behoefte ter plekke. En Defensie overlegt daartoe met de regionale rampenbestrijdingsorganisatie.