24 april Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Minister-president Rutte:

Goedemiddag allemaal. Vandaag uiteraard in de ministerraad ook weer stilgestaan bij de situatie rondom corona en de bestrijding van de crisis. We hebben dinsdag zoals u weet de eerste voorzichtige stappen kunnen zetten op weg naar een versoepeling van de coronamaatregelen. Dat zal heel voorzichtig ook hopelijk in de komende tijd verder kunnen. We kunnen dat niet in eens doen. We moeten dat behoedzaam doen. U heeft waarschijnlijk ook wel gehoord wat erover gezegd is woensdag in de hoorzitting dat zonder maatregelen er naar schatting rond 23000 extra mensen op de intensive care hadden gelegen. Ik wijs u er ook op dat nog steeds iedere dag 25 tot 40 mensen worden opgenomen op de intensive care. Die liggen daar 20 dagen, soms langer. Dat betekent ook op basis van de instroom vandaag, van gisteren, van de dagen daarvoor dat er nog steeds een behoefte is daar van ongeveer zes, zevenhonderd, achthonderd bedden intensive care. En dat is ongeveer wat we vroeger überhaupt op de ic hadden liggen. Dus we zijn er echt nog niet. Tegelijkertijd alle ja medeleven met iedereen die de gevolgen hiervan ondervindt. Dat is breed, dat zijn mensen die een bedrijf hebben. Personeel in dienst bij bedrijven die zich zorgen maken over hun toekomst. Mensen die op bezoek willen bij familie in verpleeghuizen. Mensen die thuis achter de voordeur ook te maken hebben misschien met oplopende spanningen. Al deze zaken doen zich voor in onze samenleving op dit moment. En dat moeten we met elkaar het hoofd zien te bieden. En tot nu toe nog steeds onder de indruk hoe we dat als samenleving ook doen. Tegelijk, en daarbij natuurlijk ook gewoon het gegeven dat als we nu sneller zouden versoepelen en het virus zou weer uitbreken en je weet dat er nog steeds een capaciteit onderliggend nodig is op de ic, ook vandaag de dag nog van vijf, zes, zeven, achthonderd mensen dan loop je dus het enorme risico dat er weer een golf aankomt die de zorg niet aankan. Dus het moet echt met grote omzichtigheid. Daarom ook voor volgende week, Koningsdag, maak er een mooie dag van. Maar doe dat in of rondom het eigen huis. Ga niet onnodig op pad. Blijf zoveel mogelijk als je een frisse neus wil halen in de eigen buurt. En nogmaals, houdt uiteraard anderhalve meter afstand.

Dan kort dat er vandaag in de ministerraad ook een aantal andere besluiten zijn genomen over stikstof, over Urgenda en de Voorjaarsnota. Zo komen we met een maatregelenpakket waarmee we de CO2-uitstoot op termijn verkleinen. Het betekent onder andere dat er een uitstootplafond komt voor kolencentrales en we stellen geld beschikbaar voor de verduurzaming van woningen. We houden uiteraard rekening bij de uitvoering van deze maatregelen, dus later dit jaar zal er nog een weegmoment plaatsvinden om te kijken wat de effecten zijn van de coronacrisis op de CO2-uitstoot. Daarnaast hebben we besloten tot een pakket aan maatregelen en investeringen voor de structurele aanpak van het stikstofprobleem, voortbouwend op wat er tot nu toe al gebeurd is. Samen met de provincies verwachten we met deze plannen de stikstofneerslag tot 2030 fors te kunnen verminderen. En tegelijkertijd gelijktijdig de natuur te herstellen. Dit is ook weer van belang natuurlijk voor de economie nu we in zo’n zware fase zitten dat ook de bouw, de landbouw, andere sectoren, de industrie ook weer ruimte hebben en ruimte krijgen. Op beide punten, Carola Schouten voor de stikstof, Eric Wiebes voor Urgenda, voor CO2, zullen er toelichtingen plaatsvinden op hun departementen later vanmiddag.

Tot slot ook de Voorjaarsnota is uitgebracht vandaag. Wat vroeger dan normaal, ook omdat er natuurlijk een samenhang is met al die andere onderwerpen. En daar zie je wel natuurlijk de enorme, maar echt ook enorme dreun die de coronacrisis betekent voor de overheidsfinanciën. We weten het allemaal nog niet precies, maar hele grove schattingen laten zien een tekort van 11,8% van ons inkomen en een staatsschuld van ruim 65% voor dit jaar. Hier helpt het wel enorm dat we in de afgelopen jaren spaarzaam zijn geweest. Een grote appel voor de dorst hebben opgebouwd en die gelukkig ook niet in z’n geheel hebben uitgegeven zodat we op dit moment ook ruimte hebben om dit op te vangen. En we zetten natuurlijk daarmee alles op alles om te zorgen voor het behoud van banen, voor het behoud van inkomen, voor het behoud van bedrijvigheid. Tot zover.

Nieuwsberichten