13 november Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Met aandacht voor de aanpak van de coronacrisis en voor het verbod op de verkoop- en het afsteken van vuurwerk voor de komende jaarwisseling. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie

Minister-president Rutte:

Goedendag. Ik wilde in ieder geval beginnen kort te schetsen waar we nu staan als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Een paar zaken daarover. We hebben op zichzelf een paar bemoedigende ontwikkelingen gezien deze week. Maar die zijn wel met veel onzekerheden omgeven. En het aantal besmettingen is de afgelopen dagen natuurlijk ook weer wat opgelopen, dus dat noopt ook tot in ieder geval niet al te groot vertrouwen dat je nou met alles de goede kant op gaat. Maar we hopen nog steeds wel, en nemen ook aan, dat in ieder geval de trend nog wel goed is. Daar wil ik het overigens verder niet over hebben, over die cijfers, want die kun je ook niet echt op dagbasis meten. Maar ik wil iets zeggen over de vaccins onder andere. Je ziet nu dat bekend is gemaakt door Pfizer dat zij zeggen dat zij een vaccin hebben ontwikkeld met naar eigen zeggen 90% effectiviteit. Nou en ze hopen ook zo snel mogelijk tot levering te kunnen overgaan. Ik vind het altijd belangrijk, want veel mensen vragen mij er ook naar, om er altijd bij te zeggen dat het fantastisch is als dat allemaal klopt, maar dat we het echt heel zorgvuldig moeten bekijken. De testfase moet zijn afgerond, niet alles is nu al bekend, zoals ook de vraag: hoe effectief is zo’n middel op de langere termijn? Dus dat wordt allemaal heel goed in kaart gebracht. Daarnaast is het zo dat natuurlijk ook het Europees geneesmiddelenagentschap, het EMA, zo’n vaccin moet beoordelen. Zij kijken naar veiligheid, zij kijken naar kwaliteit, zij kijken ook naar effectiviteit. En daarnaast is het dus zo dat we zeker moeten zijn, als we een vaccin toedienen, dat het ook veilig is. Dus al die dingen worden in kaart gebracht. Maar op zichzelf zijn dit natuurlijk absoluut hoopgevende berichten. Past ook in dat langere termijnperspectief. Het langere termijnperspectief is dat er ofwel een vaccin is en/of uiteindelijk ook medicijnen zijn die voldoende werken en/of in combinatie daarmee een zodanige manier van testen zich in de komende maanden kan ontwikkelen waardoor ook door middel van het testen het weer mogelijk is wat meer versoepelingen toe te staan. Dus in die zin is het natuurlijk hoopvol.

Dan als ik het nog even kort heb over die cijfers, dan kijken we natuurlijk ook naar de ziekenhuisopnames. Nou die lijken in ieder geval, zoals de Vlamingen dat zeggen, de kaap te hebben genomen. Dus die beginnen wat te dalen. Maar dat betekent niet dat we nu de zaak kunnen losgooien, want het aantal besmettingen ligt nog steeds hoog. Ook boven het niveau van voor de zomer. En ook de druk op de zorg is nog steeds behoorlijk hoog. Zoals u weet willen we dinsdag terugkomen bij Nederland via een persconferentie met een aantal nadere berichten. Dan zullen we onder andere kijken: hoe ontwikkelen de cijfers zich en wat betekent dat voor het pakket van 13 oktober? Moet daar nog wat extra of niet. Dat tweeweekse pakket, dat weet u, dat loopt sowieso af aanstaande woensdag, maar moeten we nog wat extra doen bovenop dat pakket van 13 oktober ja of nee? Of kan dat voorlopig zo blijven? Ten tweede is: als het dan richting december gaat en we zitten in december en het zou allemaal doen wat het moet doen, hoe zou dan het eruit zien als we weer met zijn allen weer ietsjes meer kunnen gaan doen? Wat zou dat kunnen zijn? Of in ieder geval: hoe gaat de besluitvorming daarover de komende weken plaatsvinden? En een derde vraag die we volgende week willen beantwoorden, zoals ik dat ook heb gezegd in de persconferentie met Hugo de Jonge, is de vraag: kunnen we al iets zicht bieden op de kerst, op Oud & Nieuw en ook daar waarschijnlijk meer procedureel dan dat je al precies kunt zeggen hoe het eruit ziet. Dat alles hangt natuurlijk ook af van hoe de cijfers zich verder ontwikkelen. En nogmaals: de afgelopen dagen stegen ze eerder dan dat ze daalden. Met andere woorden: het gaat iets beter, maar het blijft allemaal buitengewoon fragiel. We moeten het echt heel goed met elkaar in de gaten houden en we zullen dat echt met elkaar moeten doen.

Dan over het vuurwerk bent u al bijgepraat door Stientje van Veldhoven en Ferd Grapperhaus volgens mij bij de uitloop. Er is een besluit genomen over een tijdelijk verbod op verkoop en het afsteken van vuurwerk. Die geldt voor de aanstaande jaarwisseling vanwege corona, vanwege de druk op de politie, de naleving, en de druk op de gezondheidszorg, ook op de Eerste Hulpposten en daarmee geven we ook gehoor aan een oproep die we hebben gekregen vanuit de gezondheidszorg, vanuit burgemeesters, maar ook vanuit de handhavers van de openbare orde. De druk, ook zonder coronavirus, op deze beroepsgroepen is rondom Oud & Nieuw altijd al enorm. En we willen voorkomen dat die druk nog verder oploopt. We komen tegelijkertijd uiteraard dan wel de sector tegemoet. Want dat is echt, heeft natuurlijk een enorme impact op de bedrijven die dat vuurwerk normaal gesproken verkopen in die paar dagen voor Oud & Nieuw. Bijvoorbeeld als het gaat om de kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van niet-verkocht vuurwerk. Er zijn natuurlijk allerlei regelingen die al bestaan. Die gaan over het verlies van omzet en vaste lasten. Daar doet zich natuurlijk iets bijzonders voor dat dit bedrijven zijn die alles moeten verdienen in een paar dagen tijd. Dus daar kijken we ook nog speciaal naar. We gaan ook in gesprek met de bedrijven. In ieder geval is daar nu 40 miljoen voor uitgetrokken om op een aantal fronten die compensatie te kunnen bieden. En daarbij geldt dat datgene wat je het hele jaar door kan afsteken, dus het vuurwerk in het lichtste categorie, die blijft toegestaan. Dus de sterretjes, de trektouwtjes en de sierfonteintjes, die kan de heer Wester blijven afsteken het hele jaar. Maar het gaat hier natuurlijk om de zwaardere soorten vuurwerk. Nogmaals, we hopen natuurlijk ook wat betreft Kerst en Oud & Nieuw dat we komende dinsdag in ieder geval in procesmatige zin, want heel veel inhoudelijk zal er dan nog niet te melden zijn, maar toch ook het proces kunnen schetsen hoe wij de komende tijd tot besluitvorming willen komen. Zowel over als het 13 oktober-pakket doet wat we hopen en verwachten, wat er dan, laat maar zeggen zo vanaf half december weer een beetje extra mogelijk is. Maar ook hoe we dan aankijken tegen die periode van Kerst en Oud & Nieuw. Nogmaals, dat komt dinsdag. Nogmaals, meer procesmatig dan inhoudelijk verwacht ik. En dan de komende weken daarna hopelijk ook meer zicht op de inhoud. Afhankelijk natuurlijk van hoe de cijfers zich ontwikkelen, of dat de goede kant op gaat.