Kabinet maakt extra geld vrij voor Kinderombudsman

Het budget voor het instituut van de Kinderombudsman gaat vanaf dit jaar structureel omhoog. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hiermee ingestemd. In 2019 is er 350.000 euro extra beschikbaar. In 2020 komt daar nog eens 150.000 euro bovenop.

Op basis van de langetermijnvisie van de Kinderombudsman en de knelpunten die de Kinderombudsman ervaart bij de uitvoering van zijn wettelijke taken, heeft het kabinet besloten om extra middelen ter beschikking te stellen. 

Uit de evaluatie van de Wet Kinderombudsman bleek dat sommige taken van het instituut minder prioriteit kregen, zoals het geven van voorlichting over kinderrechten en het houden van toezicht op klachtbehandeling door andere instanties. 

Nederland kent sinds 1 april 2011 een Kinderombudsman. De Kinderombudsman heeft tot taak te bevorderen dat de rechten van kinderen worden nageleefd. Hij doet dit in elk geval door het geven van voorlichting en informatie, het geven van gevraagd en ongevraagd advies over wetgeving en beleid, het instellen van onderzoek naar het naleven van kinderrechten en het houden van toezicht op de afhandeling van klachten.