Nederlandse en Belgische ministers roepen op om enkel noodzakelijke reizen te maken

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roepen hun landgenoten op om enkel noodzakelijke reizen te maken tussen België en Nederland. In beide landen laait het coronavirus op en zijn de maatregelen aangescherpt.

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames ten gevolge van het COVID-19-virus blijft toenemen in Europa, zo ook in België en Nederland. Beide landen hebben recent hun maatregelen verstrengd. Het beperken van de sociale contacten, ook internationaal, is het sleutelelement in de strijd tegen het virus.

De grenzen tussen Nederland en België blijven open. De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden hadden daarom recent overleg over een grensoverschrijdende aanpak. Beide ministers roepen hun landgenoten op om niet-noodzakelijke reizen naar Nederland en België uit te stellen.

“Het virus houdt geen rekening met landsgrenzen, dus moeten wij het wel doen. Niet-essentiële verplaatsingen worden afgeraden. De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen versterkt de verdere verspreiding van het virus beide kanten van de grens.”

 aldus minister van Binnenlandse Zaken en van Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden (CD&V).

“We moeten onze (internationale) solidariteit en verantwoordelijkheid opnemen, enkel op deze manier kan zowel in België als Nederland de opmars van het virus afgeremd worden. De getroffen maatregelen zijn niet prettig, maar wel noodzakelijk om onze gezondheid veilig te stellen. “Als we er ons nu niet aan houden, zullen we straks alle sociale contacten een halt moeten toeroepen. En dat wil nieman,”

benadrukt minister Verlinden.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus

“Het aantal besmettingen laait weer op dus we moeten stevige maatregelen nemen. Dat vraagt veel van mensen, dat beseffen we ons, maar als we samen onze schouders er onder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle. Dat betekent dus ook: even niet op bezoek gaan bij onze Belgische buren, ga niet de grens over als het niet hoeft.”

Mensen die toch de verplaatsing maken naar Nederland of België moeten niet alleen tijdens hun bezoek, maar ook na hun terugkeer de voorzorgsmaatregelen van het land respecteren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een oranje reisadvies voor België, dat betekent dat wordt afgeraden te reizen tenzij noodzakelijk. Indien men in België geweest is, bij terugkomst in Nederland tien dagen in thuisquarantaine moet. België heeft Nederland code rood toegekend, want betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar Nederland sterk worden ontraden