Kinderopvangorganisaties gaan maandelijks opvanggegevens delen

Vanaf januari 2022 zijn kinderopvangorganisaties verplicht om maandelijks de opvanggegevens van elk ingeschreven kind aan de Belastingdienst/Toeslagen te verstrekken. Gisteren stemde de Eerste Kamer in met deze wetswijziging. Een belangrijke stap in het verbeteren van de dienstverlening richting ouders rondom kinderopvangtoeslag.

Tijdig waarschuwen

Met actuele opvanggegevens kan de Belastingdienst/Toeslagen zien of ouders te veel of te weinig kinderopvangtoeslag krijgen. Bij een groot verschil, kan de Belastingdienst/Toeslagen contact opnemen met ouders. Zij kunnen dan hun toeslag controleren en - indien nodig - aanpassen. Daardoor krijgen ouders eerder het bedrag waar zij recht op hebben en lopen zij minder risico op (hoge) terugvorderingen aan het einde van het jaar.

Binnen de kinderopvangsector is er veel draagvlak voor de wetswijziging. 80% van de kinderopvangorganisaties leverden al vrijwillig maandelijks de opvanggegevens van bij hen ingeschreven kinderen. Door de wetswijziging beschikt de Belastingdienst/Toeslagen straks over de opvanggegevens van alle kinderen en kunnen ouders beter ondersteund worden.