Nederland doneert vaartuigen aan Oekraïne

Nederland levert Oekraïne snelle en wendbare vaartuigen. Het gaat om rubber-, patrouille- en gevechtsboten. Ook draagt Nederland € 250 miljoen bij aan het Tsjechische initiatief om op korte termijn grote aantallen artilleriegranaten voor Oekraïne te bestellen. Dat meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om 14 rigid hull inflatable boats (RHIB’s), 8 gemilitariseerde rivierpatrouilleboten en CB90 gevechtsboten. Het betreft een mix van boten uit eigen middelen en boten die afkomstig zijn van de industrie.

Sinds begin december 2023 leverde Nederland verschillende soorten munitie, radarsystemen en individuele wapens als geweren en mitrailleurs. Daarnaast zijn er veldhospitalen, tenten en toebehoren, aggregaten en tal van medische goederen naar Oekraïne gegaan.

10-jarige veiligheidsovereenkomst

Vandaag werd ook de eerder aangekondigde 10-jarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne officieel ondertekend. Premier Mark Rutte en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zetten hiervoor hun handtekening. De focus van de overeenkomst ligt op samenwerking op het vlak van veiligheid, waaronder militaire steun voor de middellange en lange termijn.

Naast Nederland hebben nog 31 landen en de EU een officiële overeenkomst met Oekraïne gesloten. Deze overeenkomsten laten zien dat Nederland en internationale partners Oekraïne op de lange termijn blijven steunen in de verdediging tegen de Russische agressie.