Minister-president Rutte bezoekt Kazachstan

Update 10 mei 2024: Het werkbezoek van minister-president Rutte aan Kazachstan op 10 mei 2024 is uitgesteld. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum. Minister-president Rutte brengt vrijdag 10 mei een werkbezoek aan Kazachstan. Het bezoek heeft als doel de bilaterale en economische banden tussen Nederland en Kazachstan te versterken en om te spreken over geopolitieke ontwikkelingen zoals de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Het bezoek aan de hoofdstad Astana begint met een ontbijt met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in Kazachstan, waarna verschillende samenwerkingsovereenkomsten worden getekend.

Aan het einde van de ochtend wordt minister-president Rutte ontvangen door president Tokajev van Kazachstan. Tijdens een bilateraal gesprek en een werklunch spreken zij onder andere over de bilaterale en economische betrekkingen, waaronder samenwerking op het gebied van water, en over de Russische oorlog tegen Oekraïne en de daaraan gerelateerde sancties die zijn ingesteld tegen Rusland.

In de middag is de minister-president bij de opening van het ‘Amsterdamplein’ in Astana. Daarna volgt een bijeenkomst op het ministerie van Digitale Innovatie met als thema de samenwerking tussen Nederland en Kazachstan op het gebied van waterbeheer. Het bezoek wordt afgesloten met een gesprek met studenten op de Maqsut Narikbayev Universiteit.