Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Pride Amsterdam

Op 5 augustus voer de Onbeperkt Meedoen-boot mee tijdens de Pride Amsterdam, dit jaar met het thema #YouAreIncluded. Dit thema sluit goed aan bij de Onbeperkt Meedoen-boot want met haar deelname wil zij aandacht vragen voor de grote groep lhbti+-personen met een beperking, die vrij onzichtbaar is. Zij strijden vaak hun hele leven lang voor dubbele acceptatie. De hele Pride kun je terugkijken via NPO, vanaf 1:24:00 komt de Onbeperkt Meedoen-boot in beeld. De boot is een initiatief van dertien gehandicaptenzorgorganisaties, Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door lhbti+-personen met een lichte verstandelijke beperking) en de VGN.


Vacature: ervaringsdeskundigen met beperking voor klankbordgroep bij College voor de Rechten van de Mens

Heb jij ervaring met het leven met een beperking? Het College voor de Rechten van de Mens is op zoek naar meerdere ervaringsdeskundigen die leven met een beperking om deel uit te maken van de Klankbordgroep Toezicht VN-verdrag Handicap. Als lid van de klankbordgroep kun je vanuit jouw eigen ervaring betrokken zijn bij het toezicht op de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Heb je interesse? Klik hier voor meer informatie. Je kunt reageren tot en met 9 september 2023.


Prikkelarme ruimtes op festival Awakenings

Grote lichtshows, van alle kanten geluid en een enorme massa mensen. Voor iemand die prikkelgevoelig is, kan het wel eens even te veel worden tijdens een festival. Technofestival Awakenings heeft sinds dit jaar low-stimulatie zones. In een grote witte tent zijn vier cabines te vinden, ingericht als prikkelarme zones. In deze ruimtes, een initiatief van Awakenings en HandicapNL om festivals toegankelijker te maken, kunnen mensen die overprikkeld zijn tot rust komen. Lees de ervaringen van bezoekers.

De Onbeperkt Meedoen-boot vaart met vrolijke mensen tijdens de Pride Amsterdam
Beeld: ©Tom Knoflook

Ondertussen op de ministeries

* was Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport, aanwezig bij de openingsceremonie van de European Para Championships. In haar toespraak erkende zij het belang van de European Para Championship in Rotterdam. Zij gaf aan dat sport inclusief moet zijn voor iedereen. Bekijk de highlights van de openingsceremonie en andere samenvattingen terug op het YouTube-kanaal van European Para Championships.


* presenteerde Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de aanpak studentenwelzijn. In het mbo, hbo en wo worden, in samenwerking met instellingen en studenten, maatregelen getroffen om het welzijn te verbeteren en te werken naar een gezonder en inclusiever studieklimaat. De volledige plannen kun je teruglezen in de Kamerbrief.

Foto van een presentatie van de paralympische spelen
Beeld: ©European Para Championships

Kijk-, luister- en leestips

Blog over ervaringsdeskundigheid

In haar blog beschrijft April Ranshuijsen welke soorten ervaringen er zijn en hoe je deze kunt inzetten. De blog is de derde en laatste van de reeks waarin April inzicht geeft in de drie leidende principes van het VN-verdrag Handicap.


Podcast over Levend verlies

In de podcast Levend verlies wordt er maandelijks gesproken over de terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders met een kind met een beperking of chronische aandoening en hun naasten. De podcastmakers spreken met ouders en zorgverleners en proberen een brug tussen hen te slaan. In de laatste aflevering gaan zij in gesprek met Illya Soffer, directeur bij Ieder(in) en moeder van een zoon met het Down Syndroom.


MAX Nieuwsweekend-uitzending over de NEN-norm

In de Nieuwsweekend-uitzending van 12 augustus wordt gesproken over de nieuwe NEN-norm die onder meer toegankelijkheid van openbare gebouwen voorschrijft. Het gesprek met Ed Bijman hierover start op 1:13:00.


Toegankelijkheid op stations

Bram ’t Mannetje, voormalig programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail, vertelt in OV-Magazine over de toegankelijkheid van Nederlandse stations. Welke drempels worden er ervaren en welke ambities zijn er voor de toekomst? Lees het hele artikel.

Een jonge vrouw maakt een wandeling in een rolstoel langs het strand
Beeld: ©Monique van de Laar

Op de agenda

25 september: Training Naar de Top!

LFB, de vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, gaat een vervolg geven aan de training Naar de Top! De training richt zich op persoonlijke groei en talentontwikkeling voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De nieuwe Naar de Top!-trainingen zullen plaatsvinden in vier regio’s. Zorgaanbieders kunnen teams van ervaringsdeskundigen en coaches aanmelden via de website van LFB.


26 september: Reuring!Café

Reuring!Café brengt ambtenaren, betrokken burgers en mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen. Tijdens deze editie gaat het over het ongemak dat overheidsorganisaties hebben met het omgaan met mensen met een beperking, over het zien van mogelijkheden in plaats van beperkingen, en over de spanning die ervaren wordt door zowel medewerkers zelf als door leidinggevenden. De bijeenkomst vindt plaats in De Glazen Zaal in Den haag en start om 16:30 uur. Er is een gebarentolk aanwezig. Inschrijven kan hier.


2 t/m 7 oktober: Week van de Toegankelijkheid

Voor mensen met een beperking is goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid erg belangrijk. Zo kunnen zij volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. De Week van de Toegankelijkheid 2023 laat zien dat toegankelijkheid loont. Kijk op de website welke activiteiten al worden georganiseerd of meld je eigen evenement aan.


12 oktober: jongerenbijeenkomst inclusief onderwijs

De jongerenbijeenkomst is bedoeld om de contouren van de werkagenda Route naar inclusief onderwijs 2035 verder te concretiseren. Eerder dit jaar zijn er intensieve gesprekken gevoerd, waarna in maart de contouren naar de Tweede Kamer zijn verstuurd. Als vervolg hierop vond er op 7 juni een jongerenbijeenkomst plaats waarbij het uitgangspunt was ‘Niet over ons, zonder ons’. Bekijk de beeldende samenvatting van deze bijeenkomst.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Tim van Den Berg.


12, 26 en 30 oktober: netwerkbijeenkomsten Iedereen doet mee!

In een afwisselend programma met inspirerende presentaties en leerzame workshops wordt er terug- en vooruitgeblikt. Waar staan we nu, zeven jaar na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap? En wat zijn de grootste uitdagingen voor de komende jaren om toegankelijkheid en inclusie van mensen met een beperking te verbeteren? Houd de website en de volgende nieuwsbrieven van VNG in de gaten voor meer informatie.


21 t/m 29 oktober: Dutch Design Week

Ook dit jaar heeft de Embassy of Inclusive Society een expositie en ontmoetingsplek tijdens de Dutch Design Week. En wel in het Van Abbemuseum. De Embassy zet zich in de breedste zin van het woord in voor een inclusieve samenleving. Tijdens de Dutch Design Week staat er onder andere een ruimtelijk experiment in de vorm van een gym om je inclusiviteitsspier te trainen en te versterken. Lees het interview met creatief leider Shay Raviv over de invulling van de Embassy dit jaar. 

Logo van de Week van Toegankelijkheid
Beeld: ©Week van de Toegankelijkheid

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl