Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzaamheid en Gezondheid - februari 2024

In de nieuwsbrief Duurzaamheid en Gezondheid staan ontwikkelingen rondom het verduurzamen van (publieke) zorg en welzijn centraal. De nieuwsbrief is een productie van het programma Duurzaamheid en Gezondheid, en waar mogelijk in samenwerking met verschillende overkoepelende organisaties uit de zorg betrokken bij de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg. 

Duurzame initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden met de redactie via duurzamezorg@minvws.nl.

"Het is tijd om een groene beweging te creëren waar niemand omheen kan"

Vier groene vragen aan Barbara Goezinne, directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS.

Wat betekent het thema ‘Duurzaamheid en Gezondheid’ voor jou?

“Voor mij is zorg per definitie duurzaam. Het is eigenlijk best gek dat we kwalitatief goede zorg leveren die niét duurzaam is, tenzij het niet anders kan. Want op het moment dat onze planeet onbewoonbaar wordt, wat heb je dan nog aan goede zorg? Werken aan toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit kan niet zonder oog voor duurzaamheid.”

Wat is er zoal gebeurd sinds de ondertekening van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 op 4 november 2022?

“Er is enorm veel bereidheid vanuit het veld om met verduurzaming aan de slag te gaan. Veel mensen staan op om hun duurzame ideeën of initiatieven tot leven te brengen. Dit blijkt ook uit het groeiende aantal partijen die de Green Deal hebben ondertekend. Inmiddels staat het aantal op 326 en komen er steeds meer partijen bij.

Verder hebben de branchepartijen betrokken bij de Green Deal vorig jaar concrete uitvoeringsplannen opgesteld en hebben ze in lijn met deze plannen subsidieaanvragen ingediend voor nuttige verduurzamingsinitiatieven. Ook is er per 1 juli 2023 een Bestuurlijk Aanjager Green Deal aangesteld om alle betrokkenen scherp te houden op de voortgang en realisatie van de Green Deal afspraken.”

Wat kunnen we de komende periode vanuit VWS verwachten op het gebied van het verduurzamen van zorg?

“We zullen – onder andere samen met de veldpartijen - blijven sturen op passende zorg. Want uiteindelijk is niet gegeven zorg, en daarmee niet gegeven medicijnen, niet gegeven behandelingen en niet opgenomen ziektedagen, de meest duurzame zorg. De komende jaren gaat VWS zich breed inzetten om de verduurzamingstransitie te versnellen met het opgestelde uitvoeringsprogramma als basis.”

Wat is jouw persoonlijke duurzame wens voor 2024?

“Net zoals het vanzelfsprekend is dat je energielabel A verkiest boven D, moet de keuze voor een duurzamer medicijn of behandeling ook logisch worden. Mijn wens is daarom dat we met elkaar – VWS en de veldpartijen – stappen zetten van denken naar doen, en dat we samen met een trots gevoel duurzame zorg kunnen opschalen. Het is tijd om te versnellen en een groene beweging te creëren waar niemand omheen kan.”

Beeld: ©Ministerie van VWS

Actueel: landelijk ondertekenmoment, kamerbrief en advies gezonde eiwittransitie

Terugblik landelijk ondertekenmoment Green Deal Duurzame Zorg

Leren en inspireren: dat stond tijdens het landelijk ondertekenmoment van 17 november 2023 centraal. Meer dan 70 nieuwe zorgorganisaties – ziekenhuizen, zorggroepen, bedrijven en banken – kwamen een handtekening zetten op het ondertekenbord. In totaal zijn nu 326 partijen aangesloten bij de GDDZ 3.0. Bekijk voor meer informatie de Green Deal Duurzame Zorg website.

Kamerbrief over verduurzaming (publieke) zorg en welzijn

Voormalig minister van VWS heeft op 21 december 2023 de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van verduurzaming van de (publieke) zorg en welzijn, over het rapport ‘Brede wetsverkenning duurzame zorg’ en de reactie van VWS hierop, en over het Uitvoeringsprogramma ‘Verduurzamen (publieke) zorg en welzijn 2024 – 2026’. Bekijk hier de volledige kamerbrief.

Advies gezonde eiwittransitie door de Gezondheidsraad

Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van LNV en de staatssecretaris van VWS. Lees het rapport hier

Beeld: Sjoerd van der Hucht

Het Groene Estafettestokje: de herbruikbare isolatiejas

Amsterdamse zorginstellingen starten met herbruikbare isolatiejassen

Als alternatief voor plastic wegwerpjassen in de zorg is een herbruikbare isolatiejas van biologisch afbreekbaar katoen met waterafstotende finish ontwikkeld en succesvol getest. Productontwikkeling en tests zijn in de praktijk uitgevoerd door een breed consortium met daarin drie zorginstellingen: revalidatiecentrum Reade, OLVG ziekenhuis, en zorginstelling Cordaan. Lees hier verder.

Het Groene Estafettestokje: drie miljoen autokilometers aan uitstoot vermeden

St. Antonius Ziekenhuis verlaagt narcosegassen met 85% in 2022

Het St. Antonius Ziekenhuis is erin geslaagd het gebruik van narcosegassen in 2022 met 85 procent te beperken. Deze gassen hebben een sterk broeikaseffect en dragen bij aan klimaatverandering. De besparing in het afgelopen jaar is gelijk aan de uitstoot van ruim drie miljoen autokilometers of het verbranden van 18.000 bomen. Lees hier verder.

Weet jij een duurzaam initiatief dat een plekje in de schijnwerpers verdient? Nomineer het initiatief voor het Groene Estafettestokje door te mailen naar duurzamezorg@minvws.nl.

Onderzoek en beleid: wetsverkenning duurzame zorg, alternatieven wegwerpplastic en ZonMw subsidieoproep

Brede wetsverkenning duurzame zorg

In opdracht van het ministerie van VWS voerde Berenschot een brede verkenning uit naar de knelpunten die het zorgveld momenteel ervaart bij het verduurzamen van zorg of het leveren van duurzame zorg, en waar deze knelpunten hun oorsprong vinden. Uit het onderzoek kwamen veertien hoofdknelpunten naar voren, die voor een aanzienlijk deel gerelateerd zijn aan Europese wet- en regelgeving, met name bij het verduurzamen van hulpmiddelen en geneesmiddelen. Lees hier het nieuwsbericht van Berenschot.

Geen wegwerpplastic meer vanaf 1 januari 2024: alternatieven

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van wegwerpplastic voor eten en drinken ‘ter plaatse’ niet meer toegestaan. Voor zorginstellingen geldt een gedeeltelijke uitzondering. Het doel van de nieuwe regels is om plastic zwerfafval te verminderen. Intrakoop heeft een overzicht gemaakt van mogelijke alternatieven. Bekijk hier het overzicht.

ZonMw subsidie voor implementatie leefstijl in de zorg

Leefstijl kan een belangrijke rol spelen bij behandeling en herstel van mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. Er zijn steeds meer erkende leefstijlinterventies, maar de implementatie blijkt complex. Daardoor is leefstijl nog geen integraal onderdeel van de reguliere zorg. U kunt nu subsidie aanvragen voor onderzoek naar implementatie en impact. Bekijk de subsidieoproep hier. Deadline: 12 maart 2024.

Kennisvraag: raad maar raak

Hoeveel incontinentieluiers belanden er jaarlijks op de vuilnisbelt?

Denk jij het te weten? Houd voor het juiste antwoord de Green Deal LinkedIn pagina in de gaten.

Documenten & downloads