Beeld: John van Helvert

EZK in Beeld - 5G: de digitale toekomst

Beste relatie,

Het nieuwe E-zine van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uit. Dit keer een nummer over: 5G: de digitale toekomst. Nederland staat op de drempel van een nieuw telecomtijdperk. 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie, dient zich aan. 

Wij hopen dat je met plezier dit digitale magazine leest. Voor vragen of reactie kunt u contact opnemen met de Directie Communicatie.

Directie Communicatie
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kansen pakken met 5G

''Een sprekende bril die blinde mensen kan begeleiden in de openbare ruimte, een arts die vanuit het ziekenhuis alvast meekijkt naar de patiënt in de ambulance. Slimme sensoren die continu de waterkwaliteit van meren en plassen meten, of een drone die de stand van het gewas zonder vertraging aan de boer presenteert. Dat zijn nog maar een paar voorbeelden van de tientallen innovatieve projecten die er mogelijk zijn met de introductie van 5G'', aldus Peter Rake, Programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen.

Lees via onderstaande link het gehele artikel. 

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/15/voorwoord

Peter Rake
Beeld: ©Ministerie van EZK / Olivier Middendorp

"Onze infrastructuur is van goud"

“Draadloze communicatie is een onmisbare grondstof voor de Nederlandse samenleving. Het is smeerolie voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten. We hebben met onze digitale infrastructuur dan ook goud in handen'', aldus Heleen Uijt de Haag, plaatsvervangend directeur Digitale Economie bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Lees via onderstaande link het gehele artikel. 

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/15/1-onze-infrastructuur-is-van-goud

Heleen Uijt de Haag
Beeld: ©Ministerie van EZK / Olivier Middendorp

"We begrijpen de zorgen en nemen die serieus"

“Als Nederland zich in maatschappelijk en economisch opzicht wil blijven ontwikkelen, dan kan het niet buiten de mogelijkheden die het 5G-netwerk biedt. Heleen Uijt de Haag heeft dat in dit online magazine al prima verwoord, maar nogmaals: willen we al die data die nodig is om in de (nabije) toekomst sensoren (voor bijvoorbeeld gebruik in de bouw of in de agrisector) uit te lezen, om voertuigen van een afstand te besturen, om nieuwe vormen van zorg te ontwikkelen, of om op topsnelheid video’s en films te streamen, dan kunnen we niet buiten een snel en stabiel 5G-netwerk.”, aldus Angeline van Dijk, Directeur/ Hoofdinspecteur van Agentschap Telecom.

Lees via onderstaande link het gehele artikel. 

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/15/2-we-begrijpen-de-zorgen-en-nemen-die-serieus

Angeline van Dijk
Beeld: ©Ministerie van EZK / Olivier Middendorp

"Ideeën met impact helpen werkelijkheid te worden"

“Noem het geen experimenteercentrum of fieldlab. Want het is veel meer dan dat. We zijn hier echt bezig om door middel van samenwerking - met meerdere partijen en door middel van verschillende technologieën en innovatieve toepassingen - de economische aantrekkingskracht van Nederland in het algemeen en Brainport Eindhoven in het bijzonder te vergroten.”, aldus René Visser, belangenbehartiger van VodafoneZiggo en enthousiast grondlegger van de 5G HUB, een samenwerkingsverband van Brainport Development, de High Tech Campus Eindhoven, Ericsson en VodafoneZiggo.

Lees via onderstaande link het gehele artikel. 

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/15/3-ideeen-met-impact-helpen-werkelijkheid-te-worden

René Visser
Beeld: ©Ministerie van EZK / Olivier Middendorp

Nederlanders gebruiken steeds meer data

Nederlanders gebruiken elke dag meer en meer data. Elektronisch betalen, online video’s, de toekomstige zelfrijdende auto’s, robotica, landbouw- en zorgdrones: ze zijn nu al of straks niet meer weg te denken. Die grote behoefte in de samenleving aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie vult het kabinet in.’

Bekijk via onderstaande link de video over 5G en de vier meest gestelde vragen over 5G. 

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/15/4-nederlanders-gebruiken-steeds-meer-data

Beeld: ©Ministerie van EZK